Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионСапарева баняНови правила! Ограничават движението на туристи и джипове в района на Седемте...

Нови правила! Ограничават движението на туристи и джипове в района на Седемте рилски езера

До 20-30 г. Рибното и Трилистника ще изглеждат като малки блата, категоричен е директорът на прак “Рила”

От 15 юли ще има нови правила на Седемте езера. Това обяви новият директор на парк “Рила” Владимир Милушев.

“Планираме нови мерки от началото на активния летен сезон от 15 юли. Част от тях са продължение на голям проект по оперативната програма “Околна среда”, който дирекцията довършва. Основното е да минимизираме влиянието на туристите върху езерните екосистеми. Ще се опитаме да направим така, че посетителите да се движат само по основните туристически пътеки, които същевременно укрепваме. В момента за съжаление те се движат навсякъде из циркуса и това причинява допълнителна ерозия. Ако всеки от нас осъзнае, че като се движи по регламентираните пътеки, ще направи така, че неговите деца и внуци също ще могат да видят езерата, вярвам, ще е много по-склонен да спазва правилата. От това лято ще има повече служители на дирекцията на националния парк, които не само да контролират и наказват, но и да информират туристите в района.

След 15 юли ще има и нови информационни табла и доброволци, които ще помагат за информиране на посетителите”, обясни Милушев. Той е категоричен, че губим езерата като туристите са основната причина за това и ако взетите мерки се окажат недостатъчни, ще се приемат по-сериозни ограничения.

 

“Данните показаха, че от години тече категоричен процес на еутрофикация на езерата, или, най-просто казано, заблатяване. И двете най-плитки езера – Рибното и Трилистника – ги губим заради този процес. Освен това категорично е доказано от хората на науката, че заблатяването се дължи на засиления човешки натиск. Посетителите в района оставят и органични отпадъци. Използваме циркуса и за тоалетна, когато сме за цял ден тук или за по-дълго, като лагера на “Бялото братство” и другите палаткови лагери покрай хижите. Това променя изцяло химичния състав на водата и също създава условия за появяването на нетипична за екосистемата растителност.

Когато някой човек влезе и само си измие краката или ръцете в езерата, също се отделят минерали, макар и минимално количество. Но този човек не е един, а за съжаление са хиляди.

Растителността завзема езерата отгоре. Отдолу дъната се затлачват и те стават по-плитки заради свличането на земни маси от ерозията. Най-плитките – Рибното и Трилистника, до 20 – 30 години ще изглеждат като малки блата. А след още няколко години ще изчезнат напълно”, допълни още директорът на парк “Рила”.

Същевременно, директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Кюстендил издаде заповед, с която да бъде ограничен достъпът на моторни превозни средства до горските територии, по горски пътища, собственост на Община Сапарева баня, за периода от 1 юли до 30 септември. Това съобщиха от РДГ-Кюстендил.

Ограничението се въвежда като резултат от работна среща със заинтересовани страни, която се състоя в община Сапарева баня в края на месец май. Целта е в пика на туристическия сезон да се ограничи нерегламентираното движение на моторни превозни средства, които нанасят вреди по трасето и замърсяват, както и да се избегнат транспортни произшествия с туристи, движещи се по горските пътеки.

Забраната няма да важи за специализирани автомобили и такива, които обслужват съществуващата пътническа въжена линия за трасето от хижа “Пионерска” до хижа “Рилски езера”, както и за тези, които извършват горскостопанска дейност в района, уточниха от дирекцията.

Контролът по изпълнението на заповедта ще бъде на Община Сапарева баня, със съдействието на дирекция “Национален парк Рила”, РДГ-Кюстендил, Регионалната дирекция “Автомобилна администрация”, РУ-Дупница и “Общинско лесничейство “Сапарева баня”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular