Tuesday, July 2, 2024
HomeРегионДупницаОбС-Дупница реши: До „Лидл“ ще има паркинг

ОбС-Дупница реши: До „Лидл“ ще има паркинг

До магазин “Лидл” ще бъде изграден втори паркинг, реши Общинският съвет в Дупница. Решението бе взето с 26 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ на последното заседание на местния парламент. До него се стигна, след като на две предишни сесии общинските съветници не подкрепиха докладните записки на кмета Първан Дангов. Предложението се отхвърляше, тъй като  в предишните докладни не се споменаваше за инвестиционното намерение на собствениците на търговската верига. Сега докладната бе внесена като извънредна. Тя е за промяна предназначението на общинския терен с площ от 732 кв. м чрез преобразуване в Общия устройствен план  от зона за озеленяване в зона за обществено обслужване. В мотивите има допълнение. В него се посочва, че „поради тенденцията на разрастване на жилищната зона с малка височина и увеличаването на търговските части в централните градски части на град Дупница, както и пренасищането с жилищни сгради, се забелязва нуждата от изграждане на открити паркинги, с които да се покрият нуждите на местните жители, на посетителите на града и на търговските обекти в тази зона, които са в непосредствена близост”.

По време на дебата бе казано, че общински съветници са разговаряли  с представители на инвеститора, които са обявили какво смятат да правят. „В групата на КОД-ВМРО имахме среща с хората, които имат интерес да облагородят това пространство. След два неуспешни опита нека да свършим работа на хората. Срещайки се с тях, променихме отношението си. Това е начинът. Първо следва да се обяви инвестиционното намерение, честно да кажем на гражданите  и тогава да изразим нашия вот“, коментира председателят Костадин Костадинов. И допълни: „Това е пример как не трябва да работи общинската администрация – тайно, и да се казва, че съветниците няма да разберат. Така се говори на служителите в администрацията“.

„Така вече ще подкрепим докладната. Не бяхме съгласни, когато си играехме на жмичка, че едва ли не не става въпрос за инвестиционно намерение. Излизаше, че ние едва ли не искаме да бламираме. Не  бламираме, искаме прозрачност.  Това е начинът да се случват нещата“, заяви Емил Гущеров от ГЕРБ.

Станислав Павлов от БСП отново припомни, че намиращата се в съседство река Бистрица е изяла част от терена, заради което той се нуждае от укрепване. “Подпорна стена на реката и нов паркинг до “Лидл” ще е от полза и за гражданите, и за общината, и за магазина. От една страна, търговският обект ще разшири капацитета си, от друга – една пустееща и абсолютно неизползваема в момента площ ще се облагороди. Важно е собственикът да се ангажира да изгради подпорна стена до реката”, каза Павлов. Същото мнение изрази и Ася Давкова от „Народен съюз“.

Припомняме, че на една от предишните сесии стана ясно, че собствениците на хипермаркета искат да изградят втори етаж, за което е нужно и разширяване на паркинга.

Теренът на общината е с площ 3333 кв. м и е отреден за зелена площ. Предвижда се да бъде разделен на две части. Едната ще е с площ 732 кв. м и там ще бъде паркингът. Другият ще обхване 2601 кв. м, които ще са за озеленяване.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular