Sunday, June 23, 2024
HomeРегионСамоковОбщина Самоков ще закупи компютърен томограф за нуждите на МБАЛ-Самоков

Община Самоков ще закупи компютърен томограф за нуждите на МБАЛ-Самоков

Това съобщи управителят на лечебното заведение

През тази година Община Самоков ще закупи компютърен томограф, който струва около 660 хил. лева без ДДС. Това съобщи в интервю за БТА управителят на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Самоков д-р Красимира Ковачка. Старият томограф е закупен през 2008 година и по думите на д-р Ковачка вече се оказва, че дори няма части за него. Той е необходим за отделенията “Хирургия”, “Вътрешни болести”, “Неврология”, където се използва всекидневно. От лечебното заведение искат да закупят анестезиологичен апарат и апарат за болнична стерилизация.

По време на пандемията от COVID-19 дарители закупуват различна техника. Д-р Ковачка обясни, че медицинска апаратура се закупва от Община Самоков, като от болницата пишат докладна, която е аргументирана в зависимост от изпълнението на определен медицински стандарт, алгоритъма на клиничните пътеки и от болницата.

Д-р Красимира Ковачка добави, че през последните няколко години имат традиция чрез Община Самоков да кандидатстват по проект на „Красива България“. Тя обясни, че през 2023 година е ремонтирано Хирургичното отделение, единият сектор на Кардиологично отделение, както и Неврологичното отделение. Също по проект е направен ремонт и в Родилното отделение. През тази година е приключен и ремонтът на Отделението по травматология. За него лечебното заведение е инвестирало лични средства. Ремонт е направен и на сектор Б на Вътрешно отделение. Официалното откриване на този сектор ще бъде 20 юни. Управителят на лечебното заведение уточни, че през тази година предстои да бъде ремонтиран сектор Б на Хирургичното отделение, а в момента се обновява кухненският блок, който не е ремонтиран повече от 30 години.

Д-р Ковачка информира и за финансовото състояние на лечебното заведение. МБАЛ – Самоков няма никакви задължения. Миналата година болницата е завършила с печалба с 414 хил. лева. През 2022 година също завършва с печалба над тази сума. Д-р Ковачка каза, че това е дало възможност болницата да отговори на колективния трудов договор, който е в отрасъл „Здравеопазване“ и който касае началните заплати на лекари, специализанти, медицински специалисти, главна медицинска сестра и старши сестри. По думите ѝ към първото тримесечие на 2024 година самоковската болница е с положителен финансов резултат. Д-р Ковачка го определи като добър и това позволява от месец януари до сега целият персонал да има допълнително материално стимулиране. Болницата има надлимитна дейност за целия период от месец май. По думите на доктора дейността е проверена от Районната здравноосигурителна каса и изплатена, което дава възможност за разширяване на Инвестиционната програма за тази година, което касае закупуване на медицинска апаратура и строително-ремонтни дейности.

Д-р Ковачка каза, че възможностите и трудностите, пред които са изправени общинските болници, са и големи, и малки. Те зависят от много фактори. Един от тях е материално-техническата база, друг е наличието на медицинска апаратура и третият фактор е човешкият ресурс. По думите на д-р Ковачка, за да можеш да предложиш здравна услуга на населението, трябва да има лекари, които да са специалисти и да могат да изпълнят определена медицинска услуга. Управителят каза, че в МБАЛ – Самоков работят 57 лекари. По думите ѝ най-доброто, което се прави повече от 15 години, е програмата между болницата и Община Самоков за обучението на медицинските специалисти. Общината осигурява стипендии, за да се плаща семестриалната такса на обучаващите, а лечебното заведение ги назначава като болногледачи в отделения, в които в бъдеще биха работили.

Във връзка с недостига на медицински сестри д-р Красимира Ковачка каза, че това е проблем не само на малките болници. Това е проблем на всички лечебни заведения, както и в Европа. Болницата е акредитирана като база за обучение и има специализанти в отделенията. Д-р Ковачка каза, че имат кандидат за специализация в Неврологичното отделение и че от болницата не спират да търсят млади специалисти, които се обезпечават чрез Община Самоков с жилище и всичко необходимо. Управителят на лечебното заведение посочи, че трябва да бъдат мотивирани с добра работна заплата, защото София е на по-малко от час път и доста хора избират да работят там.

За насилието над медици д-р Красимира Ковачка каза, че в Самоков такива инциденти има основно във филиала за Спешна медицинска помощ и при някои общопрактикуващи лекари. По думите ѝ трябва много да се работи за отношенията между лекар и пациент. Агресията е нещо, което обижда хората в бели престилки. Тя каза, че лекарите и медицинските специалисти не са виновни, когато изходът е лош и трябва да се съобщи лоша диагноза.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular