Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионОтиде си художникът Христофор Пейчев – „бащата“ на герба на Самоков 

Отиде си художникът Христофор Пейчев – „бащата“ на герба на Самоков 

На 90-годишна възраст почина почетният гражданин и художник на герба на Самоков – Христофор Пейчев, съобщиха от семейството му. Той е издъхнал на 21 юни, сряда, в дома си.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев изказа съболезнования по повод кончината на Пейчев. „Радвам се, че го познавах и че имах възможност да черпя от необятната му духовност, такава, каквато само хората на изкуството притежават. Фори, както всички го наричахме, бе неизменна част от културния живот на Самоков. Четката му сътвори прекрасни произведения, които с много нежност пресъздават заобикалящият ни свят“, написа на официалната си страница във фейсбук градоначалникът.

Христофор Пейчев е роден на 24 март 1933 г. в Разград. През 1958 г. завършва Художествената академия – приложна графика и плакат и започва работа в Самоков като художник-проектант. Член е на Съюза на българските художници от 1979 г.

Организирал е шест самостоятелни изложби в Самоков. Участвал е в десетки окръжни, национални и международни изложби, включително в Русия, Чехия, Германия, Полша и други страни. Негови творби притежават галерии и частни сбирки в Австрия, Англия, Холандия, САЩ, Канада, Мексико, Израел, Сирия, Тайланд и др., както и галериите в Самоков, Разград, Благоевград, Смолян, Добрич и др. Работи предимно живопис, графика /суха игла/ и приложна графика.

Автор е на герба на Самоков и на редица регистрирани търговски марки и проекти за цветово оформление на сгради. Носител е на орден „Кирил и Методий” – трета степен. Почетен гражданин на Самоков.

Поклонението ще се състои на 23 юни от 13:00 часа в Дом на покойника на гробищен парк „Ридо“.

Изказваме искрени съболезнования на роднини и близки.

Поклон!

RELATED ARTICLES

Most Popular