Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБанскоОтпушват тапата по пътя за морето в Гърция  

Отпушват тапата по пътя за морето в Гърция  

Министър Коритарова: 600-метровият участък от “Струма” ще е готов преди началото на сезона

Удължаването на 600-метровият участък от АМ “Струма” ще стане преди началото на летния сезон. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова- Касабова по Нова телевизия.

Коритарова  е категорична, че 600-метровата отсечка край Симитли ще бъде построена. “Да, тя ще бъде построена. В непрекъсната връзка сме с кметовете на общините, които са засегнати от тапите в конкретния участък. Миналата седмица реализирахме временна организация на движението край Симитли и нещата се подобриха. Това ни дава увереност, че нашето решение е правилно. Този 600-метров участък ще бъде изграден до началото на летния сезон”, обеща тя.

До решението за удължаване на отсечката от Симитли до отбивката за Банско се стигна след настояване на кметовете от региона и жители, които събраха над 3000 подписа. Те поискаха бързи и адекватни решения срещу огромните тапи през почивните дни.

Според местните хора, ако строителните дейности бъдат изпълнени в спешен порядък, трафикът в района в настъпващите летни дни ще бъде значително улеснен. В края на май от АПИ съобщиха, че удължаването стои на дневен ред и се обсъжда от експерти на агенцията. Отсечката е част от Лот 3-1 от автомагистралата между Благоевград и Крупник, който предстои да се построи, когато стане ясен окончателният вариант за Кресненското дефиле. Въпреки това е възможно предварителното построяване на отсечката, за да се сложи край на тапите и задръстванията в района.

От АПИ въведоха нова организация, въпреки нея обаче задръстванията продължиха, като част от тях се пренесоха във вътрешността на Симитли.

„Вариантът, както повтаряме месеци наред, е един – да се направят двете платна, които да отбият трафика за Банско, и да не се получава това стълкновение тук между двата потока – от Банско и от Гърция”, заяви преди седмица кметът на Симитли.

Апостол Апостолов настоява  автомагистралата спешно да бъде удължена в посока Кулата, така че двете ѝ ленти да достигат до пътния възел, водещ към Банско. Така, когато точката на пресичане между идващите от зимния ни курорт и прибиращите се от Гърция изчезне, задръстванията край Симитли би трябвало да останат в историята.

RELATED ARTICLES

Most Popular