Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионКюстендилОчаквано! Областният съвет на БСП Кюстендил не прие оставката на Бойко Клечков

Очаквано! Областният съвет на БСП Кюстендил не прие оставката на Бойко Клечков

До есента: Ще излязат ли червените от будната кома?

Въпреки, че за първи път в най-новата история БСП остана без депутат в Кюстендилско, Областният съвет на партията не прие оставката на Бойко Клечков като областен председател.

Мотивите са увеличеният изборен резултат на БСП за област Кюстендил на последните избори от 2 април, сравнено с предходните избори на 2 октомври, който е по-добър с 316 гласа.

От партията отчитат, че процентът на БСП за Кюстендил е 13,04 на сто, а същият за БСП на национално ниво е 8,93 процента. От местната централа допълниха, че спрямо националния резултат на БСП, местната структура се нарежда, като област, на пето място в страната по резултат.

Като втори мотив за неприемане на оставката, социалистите посочват стабилизиране на партията на областно ниво под ръководството на разузнавача Бойко Клечков.
„Общинските организации на БСП – Кюстендил под ръководството на Бойко Клечков се обединиха и работеха екипно за обща цел – лява политика, общата ни представа за това как трябва да се промени управлението на областта, за да доведе до по-висок стандарт на живот на хората, до по-силна икономическа политика, до по-силна социална политика“, казаха още от партията.
Клечков, който изкара три “къси” депутатски мандата в последните НС, подаде оставка малко след изборите на 2 април т.г. За първи път от десетилетия след този вот БСП в Кюстендил не взе нито един депутатски мандат.
Крайното решение бе очаквано за социалистите от региона, които приеха подадената оставка от своя съпартиец повече като морален, отколкото като реален политически жест. Да не говорим, че реално няма и други желаещи с амбицията да заемат областния партиен пост.

В действителност кардиналните проблеми на партията идват по-скоро от гнездото на Столетницата и нейния лидер Корнелия Нинова, която в годините назад се постара да разпали не един конфликт в региона. Направи го, чрез най-различни партийни похвати, противопоставяйки един срещу друг подкрепящите и отхвърлящите водената от нея политика. Грубата й намеса при определяне на листите, несъобразяването с вижданията на низовите организации и налагането на лични решения изправи един срещу друг партийни лидери, общински организации и членове. Реваншизмът в партията достигна върхова форма с налагането на отлюспения от групата на съветниците в ОбС –Дупница Първан Дангов в кандидатдепутатска листа. Това реално взриви местната структура и породи серия от нелицеприятни сцени и солови изпълнения сред червените.

В този момент областния лидер буквално заобикаляше Дупница и не предприемаше нито една стъпка за потушаване на конфликтите. Клечков ясно осъзнаваше разкрачения си стоеж, при който от едната страна стои организацията в града, който реално вади гласовете за БСП в областта, а от другата страна стои лидерът Корнелия Нинова, която спуска и определя водачите.

Преди това пък несъгласието на дупничани се демонстрираше, чрез серия явни самоотводи от листите, от страна на знакови фигури в партията, в това число и на бившия депутат и областен лидер д-р Иван Ибришимов. И тогава Клечков не зае лидерска позиция, от която да стане видно и ясно какви са политическите му виждания по тези важни и значими партийни и принципни въпроси.

След последния и безспорно скандален конгрес Нинова запази властта си, изключвайки поредните знакови имена в партията, дръзнали да изразят несъгласие с водената от нея политика. Въпреки всички скандали, социалистите в региона решиха временно да заровят томахавките и да се опитат да демонстрират единност на последните избори, макар и крайният резултат да ги остави без представител в парламента. Причината е само една-идат местни избори. Червените ясно осъзнават, че партията е доведена до състояние на „будна кома” и ако не си помогнат сами, съществува реална опасност да изпаднат напълно от политическата сцена. Скандалите до голяма степен отвратиха старите избиратели, които никак не подкрепят подобен тон на диалог. Отливът на млади симпатизанти към „Възраждане” и други политически формации също е очевиден. Така пътят към представителството в местната власт става еднакво труден за всички. А загубят ли позициите си и там, левите на практика ще изгубят всичко.

Въпросът дали Бойко Клечков ще остане областен лидер не седеше на дневен ред пред нито една от местните общински организации. Големият въпрос е могат ли до есента червените да излязат от реанимация, за да се явят на изборите за местна власт в кондиция. Ще успеят ли да излъчат качествени кандидатури или пак ще вадят стари скелети от гардероба?

RELATED ARTICLES

Most Popular