Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниБългарияПациентски организации предупреждават: Липсва лекарство, приемано от хора с трансплантации

Пациентски организации предупреждават: Липсва лекарство, приемано от хора с трансплантации

Нова доставка се очаква около средата на август

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган. От здравното министерство съобщиха, че по информация на компанията вносител продажбите се преустановяват от края на юни по производствени причини, а нови доставки се очакват в средата на август.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, каза пред БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за употреба е уведомил за преустановяване на продажбите от 30 юни, поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, каза Георги Пеев:

“Протоколите са шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови рецепти. От месец за месец се взема. Някои, които междувременно са намалили дозите, имат някакви резерви. Такива като мен, които пият една кутия на месец, имам по една кутия на месец, нямам резерви, просто в аптеката, в която аз купувам лекарствата съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. проблемът тука не е “аз”, проблемът е “ние”. Имаме горчив опит със заместител, така наречени генерици. Надявам се да не се стигне дотам, това е абсурдно, ако се стигне дотам”.

17 години сутрин и вечер – така изглежда приемът на липсващия имуносупресор при Евгени Георгиев, който е с трансплантирано сърце. За последен път мъжът го купува през април и в края на май от аптеката му казват, че няма наличност.

“Свършвам лекарствата след 2 седмици, 3 седмици няма да имам вече, да го разредя – не става”.

Според Евгени Георгиев вариантът да се прилагат генерици на оригиналното лекарство може да доведе до отхвърляне на органа, както се е случило преди години: “Аз съм един от първите, които тогава направи отхвърляне на органа и лежах близо два месеца в болницата, за да мога да се възстановя и да продължа да живея”.

Председателят на пациентската организация “Заедно с теб” Пенка Георгиева призова за спешно решаване на проблема: “Очакваме от новия заместник-министър на здравеопазването проф. Илко Гетов максимално бърз отговор и да се осигури животът на трансплантираните пациенти”.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че на 9 май са получили информация от компанията-вносител за спиране на продажбите на 30 юни, а нови количества се очакват на 18 август.

МЗ разбрало още на 30 май, че има недостиг на медикамента за трансплантирани

Продажбата на лекарствения продукт за пациенти, претърпели трансплантация, се преустановява от 30 юни поради производствени причини.

Това съобщи Министерството на здравеопазването, където още на 30 май постъпило уведомление за преустановяване на продажбите.

В тази връзка МЗ обяви предприетите от него действия:

Своевременно е информирало Експертния съвет по медицинска специалност “Трансплантология” за очертаващия се недостиг от лекарствения продукт CellCept.

Същият ден са изготвени писма до ИАЛ и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, с призив за извършване на всички възможни дейности, които биха довели до запазване на внесените в страната количества от лекарствения продукт и осигуряване на допълнителни такива с оглед непрекъсване на лечението на нуждаещите се пациенти в страната.

Същевременно е изготвено писмо и към Новартис България ЕООД, притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Myfortic, с искане за информация за внос на количества от лекарствения продукт през следващите няколко месеца, както и дали са в готовност за предприемане на действия по обезпечаване на нуждите на трансплантираните пациенти при евентуално завишено търсене.

Всъщност след направена справка МЗ установява, че има четири лекарствени продукта с търговски имена CellCept, разрешени по централизирана процедура на ЕС.

Тези лекарствени продукти съответстват на международното непатентно наименование Mycophenolate, с притежател на разрешението за употреба (ПРУ) Roche Registration GmbH, Германия и представител на ПРУ за България “Рош България” ЕООД.

Понастоящем утвърдена цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) в страната, има един от тези лекарствени продукти, а именно CellCept 250 mg hard capsules x 100, който е включен в Приложение №1, №2 и №4 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС) и се разпространява на нашия фармацевтичен пазар.

При проверка в регистъра на НСЦРЛП е установено, че единственият друг лекарствен продукт, включен в ПЛС и съответстващ на международно непатентно наименование Mycophenolic acid, е Myfortic Gastro-resistant tablet, 180 mg х 120 с притежател на разрешението за употреба Novartis Pharma GmbH, Германия. Лекарственият продукт Myfortic е с издадено от Изпълнителната агенция по лекарствата разрешение за употреба по национална процедура и се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса с ниво 100%.

В допълнение, МЗ проучва възможностите за включване след реализиране на съответната нормативна процедура на друг лекарствен продукт CellCept,а именно CellCept 500 mg film-coated tablets в списъка лекарствени продукти по чл. 266а от ЗЛПХМ. Разпоредбата по този член позволява, когато лечението на съответно заболяване е без алтернатива в страната, за конкретен пациент може да се прилага лекарствен продукт, който е разрешен за употреба в страна – членка на Европейския съюз, разрешен е за употреба по реда на този закон, но не се разпространява на българския пазар. Разпоредбата въвежда извънреден способ за осигуряване на лечението на българските граждани, когато по една или друга причина даден лекарствен продукт не е наличен на българския пазар – няма държавно регулирана цена и няма друга налична алтернатива за лечение.

Министерството на здравеопазването уверява, че е в непрекъсната комуникация, както с регулаторните органи, така и с ПРУ на лекарствените продукти с INN -Mycophenolic acid, с цел обезпечаване терапията на българските пациенти.

МЗ очаква от представителя на ПРУ за България “Рош България” ЕООД да информира дали ще бъде осъществен внос на CellCept 250 mg hard capsules x 100 от друга държава, с което ще се осигури лечението на пациентите за един месец./БНР, news.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular