Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионПерникПернишката художничка Йоана Николова представи изложба с абстрактна живопис

Пернишката художничка Йоана Николова представи изложба с абстрактна живопис

Изложба на пернишката художничка Йоана Николова е подредена в клуб “Миньор”, съобщи Изабела Будинова – секретар на едноименното читалище. Експозицията представя картини и рисувани шалове. Наречена е “Новата Йоана”, защото показва творби, рисувани през последните две години и сред тях за първи път преобладава абстрактната живопис, поясни Будинова. По думите й изложбата внушава много емоции и демонстрира узряването на художничката.
Йоана Николова е родена през 1952 г. в Перник. Тя е инженер химик, висшето си образование е завършила във Висшия химико-технологичен институт в София. В детските и юношеските си години е изучавала графика и живопис под ръководството на известни български майстори като Любен Гайдаров и Иван Лазаров. Работи също в областта на карикатурата и илюстрацията.
Досега има над 30 самостоятелни изложби. Участвала е в международни изложения на миниатюрното изкуство в Канада, в изложби в Испания, в Украйна, в международни биеналета в Полша и Черна гора, в биеналето на хумора и сатирата в Габрово и др.
Сега Николова е арттерапевт в Дневния център за хора със специални потребности в Перник. Работи в областта на живописта, батика ,рисувана коприна и др. Нейни картини са притежания на колекционери в Гърция, Франция, САЩ , Италия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular