Wednesday, June 26, 2024
HomeОживлениеПожарната от Самоков с най-красив кон на надбягванията в Сапарева баня

Пожарната от Самоков с най-красив кон на надбягванията в Сапарева баня

Наградите на призьорите връчи кметът Калин Гелев

Традиционните конни надбягвания се проведоха край бившето летище до Сапарева баня. В кушията участваха десетки собственици на коне и магарета от района. Оксвен това тази година се проведоха и състезания с теглене на товар , както и дефилиране за най-красив кон. Надпреварата бе интересна, оспорвана, като най-бърз бе ездачът Калоян Велинов от с. Овчарци, с кон Васо. Второто място остана за Георги Клинков от Дупница, а третото място грабна Бойко Христов от Сапарева баня. В състезанието взеха участие и състезатели с магарета и мулета. Най-бързо бе мулето на Здравко Чучуганов.
В надпреварата с тегления с товари участие взеха 7собственици и техните коне. За публиката тази част от празника представляваше огромен интерес. Състезанието се проведе в 4 кръга, като при всеки кръг се добавяше по един траверс върху шейната. Най-издръжлив се оказа конят на Калоян Велинов, белият кон Бисер, който успя да изтегли шейната с тежест 1 200 кг. Най-красивият кон бе Демон, чийто собственик носи прякора Пожарната и е от Самоков.
За призовите места бяха раздадени парични награди, статуетки и подаръци, а за най-бързия кон имаше и венец за чест. Наградите връчи кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.
Кушиите и тази година бяха организирани от общинската администрация Сапарева баня и читалище „Просветен лъч-1905’’, а наградният фонд бе осигурен от спонсори. На празника присъстваха много жители на Сапарева баня и съседните села, както и гости на курортното градче.
Снимките са на организаторите.

RELATED ARTICLES

Most Popular