Friday, July 5, 2024
HomeРегионДупницаПревозвачи паркират извън автогара Дупница, за да не плащат за престой

Превозвачи паркират извън автогара Дупница, за да не плащат за престой

„Дупница транс“ е на тотална загуба, транспортът до селата и Благоевград е в риск, алармирано бе на сесията на ОбС

„Дупница транс“ е на тотална загуба, алармирано бе на заседанието на Общинския съвет в Дупница, при обсъждането на финансовия отчет на общинското дружество за 2023 година. Една от причините за срива е липсата на пътници. Освен това,за да избегнат таксата за престой от 3 лв., част от шофьорите паркират автобусите извън автогарата. Това бе оповестено на сесията на Общинския съвет(ОбС), след като Ася Давкова от „Народен съюз“ обърна внимание на факта, че превозвачи по междуселищните линии спират на спирката на автобусите от градския транспорт и това поражда недоволство.

Докладната бе поредната, породила спорове между част от общинските съветници и кмета. Председателят на съвета Костадин Костадинов посочи, че заради малкото пътници междуселищният транспорт в общината е на ръба и превозвачите изнемогват. Шефът на съвета обясни, че трябва да се помисли за закриване на дружеството или за неговото обединение с „Паркинги и гаражи“, което е на печалба.

„В риск е поставен транспортът до селата, както и до Благоевград. Защо да не ползваме бусчетата на „Дупница транс“ за транспорт до Грамаде, Делян, като субсидираме дейността. Наесен изтича проектът за интегриран градски транспорт и ще решаваме дали да закрием дружеството, или не. Предлагам да го обединим с „Паркинг и гаражи“, което е печелившо. Така то ще може да субсидира губещото“, заяви Костадинов.

Кметът Първан Дангов бе категоричен, че общината не трябва да субсидира губещите транспортни линии, тъй като това е грижа на държавата. Освен това посочи, че бусчетата на „Дупница транс“ не може да се ползват за линиите до селата, тъй като не отговарят на изискванията.

„В началото на годината имаше негласна стачка заради ниски цени на билетите. Превозвачите искаха да не плащат такса „сектор“. А ние сме с най- ниската цена в страната. В София тя е 18 лв., стига до 3 лв. Но да се сравняваме с по- малък град, например в Самоков е 7 лв. Превозвачите се намират в затруднено положение, но общината не може да субсидира автобусите до малките населени места. Това е грижа на държавата. Ако превозвачите от Сапарева баня влизат в автогарата, ще има приход за „Дупница транс“, обясни Дангов.

Управителят Георги Зарев за поредна година отчете, че „Дупница транс“ е на загуба. Той подчерта, че дружеството няма провомощията да контролира превозвачите относно престоя, тъй като за това е ангажимент на ДАИ. Той уточни, че пристигащите, за които автогарата е крайна спирка, не дължат такса. Стана ясно, че те  плащат  такса „сектор“. В последните 2 години таксата за влизане за преминаващите е била 2 лв., а от 2 месеца е увеличена  на 3 лв.

Както е известно, дружество „Дупница транс“ бе създадено по проекта за интегриран градски транспорт, благодарение на който бяха извършени ремонти на В и К мрежа в града. По проекта, чието изпълнение приключва през януари 2025 г., бе отворена и новата линия №5 на градския транспорт, която дупничани не ползват. За да субсидира дружеството, общината предостави на „Дупница транс“ стопанисването на гаровия площад, което също не помогна.

По време на заседанието Георги Рангелов от ДПС посочи, че живеещите в крайния квартал „Аракчийски мост“ вечерно време се прибират пеша, тай като няма обществен превоз. „Хората питат защо последният автобус за кв. „Аракчийски мост“ е в 18 часа. Те се прибират пеша от работа“, каза съветникът. В отговор председателят Костадинов обясни, че трябва да се промени транспортната схема, за което е нужно Рангелов да направи предложение, да се извърши съответното съгласуване и Общинският съвет да вземе решение.

„За“ отчета на дружеството гласуваха всички присъстващи в залата 27 съветници.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular