Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионСамоковПредвиждат закупуване на контейнери за зелени отпадъци и бункер в Самоков

Предвиждат закупуване на контейнери за зелени отпадъци и бункер в Самоков

В бюджет 2022 са заложени средства за изграждане на приют за кучета

Предвижданите инвестиции в сферата на екологията, философията в Самоков са свързани с осигуряване на чистотата и намаляване на количеството депониран отпадък, съобщиха от Самоков.
За целта се инвестира в закупуване на техника за обезпечаване на дейността на Регионалния център за управление на отпадъците и за увеличаване процента на сепарирания отпадък. С цел намаляване на количеството депониран отпадък се предвижда закупуването на контейнери за зелени отпадъци, които да бъдат поставени в населените места. По този начин ще се увеличи процента на оползотворения отпадък, от една страна чрез компостиране на биоразградимия отпадък, а от друга, като не се замърсява общия отпадък, ще се сепарира в по-голяма част от него. През 2022 г. ще бъде закупен бункер, ще бъде изграден терминал и ще се постави бариера на входа на центъра за депониране. Ще започне проектирането на втората клетка като след изграждането й, ще бъде рекултивирана първата клетка.
През миналата година бяха закупени метачни машини за почистване на обществените пространства, като дейността им активно ще продължи и през тази година. С цел намаляване на замърсяването, Община Самоков ще продължи да инвестира в закупуването на подземни контейнери. Освен дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на обществени пространства, Община Самоков залага и средства за ликвидиране на локални замърсявания.
В бюджет 2022 са заложени средства за изграждане на приют за безстопанствени кучета. Със средствата ще бъде извършен ремонт на сградата в бившия стопански двор на село Продановци и ще се закупи необходимото оборудване.
През 2022 г. трябва да приключи и рекултивацията на старото сметище в местността Катранджия, като ще се направи следващия етап на биорекултивацията. Друг важен екологичен проект, който ще се реализира през 2022 г. е за подобряване на местообитанията на защитените видове по река Палакария. Друг екологичен проект през тази година е за възобновяване на популацията на раците в река Искър.
И през тази година Община Самоков ще закупи 10 хил. рибки балканска пъстърва за зарибяване на река Искър и притоците й.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular