Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионДупницаПредлагат обединение на „Ученическо хранене“ и ДСП в Дупница

Предлагат обединение на „Ученическо хранене“ и ДСП в Дупница

Шефът на ОбС Костадинов: „Ученическо хранене“ едва издържа, а патронажът всяка година получава по 100 000 лв.

Съветниците  в Дупница ще обсъждат промени, касаещи общинското дружество „Ученическо хранене“ и Домашния социален патронаж(ДСП), стана ясно още на последното заседание на местния парламент. При обсъждането на отчета на „Ученическо хранене“ председателят  Костадин Костадинов попита дали не е времеда се премине към обединение на „Ученическо хранене“, обслужващо децата в училищата, и патронажа, хранещ възрастните хора.

Костадин Костадинов предлага обединение за „Ученическо хранене“ и ДСП

„Ученическо хранене“ се бори с други конкуренти и не се знае до кога ще издържи. Там последният ремонт е правен през 2010 г. Оттогава не е купено нищо. Едни 10 000 лв. бяха дадени по време на пандемията. Управителите се справят сами. Докато „Социалният патронаж“ всяка година получава огромна субсидия от около 100 000 лв. И там е мъгла, куче влачи рейс в общия чувал. Затова трябва да помислим дали да ги обединим и двете да са бюджетна дейност“, заяви Костадинов. Той напомни за лошите условия в столовете, където учениците ползват метални чинии, хранят се с прибори от алпака, нямат покривки на масите, дружеството е трябвало да се справя с протеклия покрив, с проблеми с оборудването и т.н.

Георги Градевски(на преден план – в средата)

Станислав Павлов от БСП репликира, че е съгласен предложението да се разгледа, да се провери дали е законосъобразно обединението и може ли да се случи, но не приема израза „куче влачи“.

Георги Градевски от „Глас народен“ отбеляза, че предложението е извън докладната, касаеща отчета. „Не е мястото тук на това предложение. Сега гледаме отчета. Организирайте една работна среща, на която да обсъдим нещата“, каза Градевски.

Първан Дангов попита управителя ХристоПигов защо в баланса не е отразено, че през 2001 г. дружеството получи от общината 10 000 лв. заради пандемията. Кметът припомни, че сумата е отпусната с условието в срок от 2 г. да бъде възстановена. И попита ще бъде ли върната, след като решението на Общинския съвет е било такова.

Станислав Павлов

„Знам, че срокът е изтекъл, но заради ежедневните трудности не сме върнали средствата. Предполагам, че до 1-2 месеца ще ги възстановим“, отговори Христо Пигов.

Председателят Костадинов определи като цинизъм въпросите на кмета и заяви, че ще дадат още пари на дружеството, вместо да се искат 10-те хиляди лв.

Отчетено бе, че за 2023 г. „Ученическо хранене“ има около 50 000 лв. задължения, колкото са били и през 2022-ра. Дружеството има вземания в размер на 18 000 лв., 12 000 лв. дълг към доставчици.

Отчетът на дружеството бе приет единодушно – с 29 гласа „за“.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular