Wednesday, June 26, 2024
HomeАктуално от днесПрецедент: Бум на неоснователните жалби в РИК – Благоевград

Прецедент: Бум на неоснователните жалби в РИК – Благоевград

Около 83 са постъпилите жалби и сигнали в РИК – Благоевград към 14 ч. – съобщи на поредната пресконференция председателят Мартин Бусаров.

„Това означава, че на всеки час се получават около 30-40 жалби, а до 20 ч. броят им може да бъде около 200. Повечето от тях обаче са неоснователни“, допълни секретарят на РИК – Благоевград Исмет Узунов.

„Вече няма сигнали за неявили се членове на СИК. Това което прави впечатление е, че няма жалби от политически партии. Има само от една партия. До този момент сигналите са около 83, те са почти идентични. Масово се задава въпросът, защо се гласува с придружител, защото видимо хората не са толкова затруднени, за да гласуват с придружител. Изпратен е проверяващ екип в Симитли, където има най-много подобни сигнали. Общо 12  са сигналите за купуване на гласове, но РИК не е разследващ орган, по тях работят от ОД на МВР. Три жалби са постъпили от община Кресна, от политическа сила, в тях се твърди, че не се водят списъци на придружителите и не се записват застъпниците“, съобщи Мартин Бусаров.

До 14 часа са разгледани около 69 от тези жалби, ще бъдат обработени още около 20, до 17 ч. ще се произнесат по всички тях. Има любопитен сигнал от гласоподавателка от Благоевград, която не е доволна от интерфейса на машината, което я е затруднило да гласува.

Има още един любопитен сигнал, че член на 38 секция в Петрич бил малко по-груб към дамите избиратели. Прави се проверка и по този сигнал.

„Машинното гласуване е преустановено в секция 20 в община Сандански. ЦИК трябва да се произнесе за още три машини, включително и за тази секция 101 в Благоевград. Проблемът е, че част от разписките излизат с непълна информация за гласуването. Очевидно машините не работят както трябва“, коментираха още от РИК – Благоевград./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular