Saturday, July 6, 2024
HomeРегионКюстендилРаботодатели от Кюстендилско настояват за санкции при фалшиви болнични листове

Работодатели от Кюстендилско настояват за санкции при фалшиви болнични листове

Контролът, които се упражнява от институциите върху обжалваните болнични листове, беше акцент в дискусия, организирана от Кюстендилската търговско-промишлена палата на тема “Злоупотреби с медицински документи за временна нетрудоспособност”. Участие във форума взеха представители от Министерството на здравеопазването в лицето на ръководството на Националната експертна лекарска комисия, Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Кюстендил, Регионалната здравна инспекция, ТЕЛК към болницата в Кюстендил,  местната дирекция “Бюро по труда”.

“Процедурата по обжалване е много тежка и тромава, а на практика реален контрол липсва. Проблемът с фиктивните документи за временна неработоспособност е изключително тежък и ощетява не само бизнеса, но и осигурителната система”, коментираха работодатели, участващи в срещата. Според тях проблемът не намира решение, въпреки че е идентифициран от дълги години, предава БНР.

Според КТПП за ограничаване на негативните ефекти от тази порочна практика е необходима промяна на системата за отговорност и санкции при нарушения в издаване на болничен лист за заето лице, или документ за временна неработоспособност на безработно лице.

Според местната палата е необходимо създаването на система за контрол по спазване предписанията в издадените болнични листа чрез контролиращи органи по места за извършване на проверки по спазване на  предписаните в болничните листа режими.

От палатата настояват и за въвеждане на практика болничните листа да се заверяват и от лекар, определен от работодателя в срока на болничния, с цел превенция на злоупотребите. По данни на КТПП болничните листове в района всеки месец са около 4 хиляди.

RELATED ARTICLES

Most Popular