Tuesday, June 18, 2024
HomeРегионБлагоевградРосен Желязков се отказва от Европарламента

Росен Желязков се отказва от Европарламента

Христо Петров-Ицо Хазарта от ПП-ДБ заминава за Страсбург

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков, който водеше листата на ГЕРБ-СДС за евроизборите, няма да приеме спечеленото място в Европейския парламент (ЕП). Той ще остане депутат в Народното събрание, като ще влезе от Благоевград, където беше водач на листата на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ получиха подкрепата на 27.95% от гласувалите.

ГЕРБ-СДС ще прати петима представители в Европарламента. Очаква се това да бъдат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров, показват данните преди официално разпределението на 17-е български мандата в ЕП.

ПП-ДБ печели 3 мандата, но преференциалното гласуване сериозно размества евролистата на десницата. Нейният водач Никола Минчев запазва мястото си. След него с преференции се издига екслидерът на ДСБ Радан Кънев, който беше пети в листата. На база лични гласове мандат печели певецът Христо Петров-Ицо Хазарта, който заемаше шестото място в листата. Така Кънев и Петров изместват колегите си Стефан Тафров и Даниел Лорер, които бяха подредени на второ и трето място.

Във Фейсбук певецът защити формацията си, която понесе тежка загуба на отминалите избори. “Знам какво се изсипа върху нас, знам и защо. При всичките несъвършенства на този отбор той продължава да бъде онова, което смятам, че е нужно на България и на българската политика. Всичко, което се случи на тези избори е закономерно, то е част от пътя. Урокът ще бъде чут и разбран”, уверява той.

Трима евродепутати ще прати и “Възраждане”, която за първи път ще участва в ЕП. Това са Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова. Журналистът Волгин е събрал близо 72 хиляди преференции.

Без  разместване са евролистите на БСП и ИТН, където Кристиан Вигенин и Ивайло Вълчев са водачите и ще бъдат евродепутати.

ДПС ще има трима депутати в Европейския парламент, но в Брюксел няма да отидат тези, които бяха на челните две места в листата – съпредседателят Джевдет Чакъров и Искра Михайлова. Чакъров, който беше водач и третата в листата – дългогодишният евродепутат Искра Михайлова се отказват от местата си в европарламента. Така на тяхно място отиват бившият младежки лидер на движението Танер Кабилов, син на земеделския ексминистър от правителството на тройната коалиция (БСП, НСДВ и ДПС) и петата в листата – Елена Йончева, бивш евродепутат от БСП.

Отказът на Чакъров от мястото в европарламента е обяснимо и се очакваше, защото той е съпредседател на ДПС заедно с Делян Пеевски и е логично да остане в българския парламент. Обяснението за Искра Михайлова пък e, че това става по нейно желание, въпреки че в предишния европарламент тя беше зам.-председател на фракцията на европейските либерали “Обнови Европа”.

Според източници от ДПС тя ще стане депутат в Народното събрание. Михайлова беше водач на листата на движението в Пазарджик. Освен това след последната национална конференция на ДПС тя стана зам.-председател на партията. Счита се и за изключително близка до Делян Пеевски.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular