Monday, June 24, 2024
HomeРегионДупницаРУО-Кюстендил и общината с панорама на средните училища в Дупница: Приемат 390...

РУО-Кюстендил и общината с панорама на средните училища в Дупница: Приемат 390 ученици, завършили 7 клас

Директори очакват труден прием, казаха: Дано да няма удари под кръста

 

390 ученици, завършили 7 клас, ще приемат 7-те средни училища в общината, стана ясно на Общинския форум „Училищна панорама и панорама на професионалното образование“, проведен в Спортната зала в Дупница на 13 юни. Традиционният форум бе открит от зам.-кмета Валентина Караганова и началникът на Регионалното управление на образованието(РУО) – Кюстендил, Мая Стойчева.

„Вие сте на един съществен етап от вашия живот, а именно избор на училище, в което да завършите средно образование. Професионалният път е изключително важна стъпка и е чудесно, че имате възможността и ресурсите да направите своя информиран избор“, обърна се към учениците Валентина Караганова. Мая Стойчева пожела завършилите 7 клас да изберат да останат в училищата родния си град.

Профилираната гимназия  „Христо Ботев“ планира прием на 104 бъдещи осмокласници. Заложени са 3 паралелки с по 26 ученика и профили: „Математически“ с интензивно изучаване на английски език и профилирана подготовка по математика и информатика;  „Природни науки“ с интензивно изучаване на английски език и профилирана подготовка по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда; „Хуманитарни науки“ с интензивно изучаване на английски език и профилирана подготовка по български език и литература, история и цивилизация и специалност „Приложно програмиране“, професия „Приложен програмист“.

В Професионалната гимназия „Акад. С. П. Корольов“ (Механото) планират прием на 78 осмокласници. Те ще се разпределят в 3 паралелки с по 26 ученика. Ще изучават професиите: „Електротехник“, специалност „Електрообзавеждане на производството“; „Техник на компютърни системи“, специалност „Компютърна техника и технологии“; „Икономист- информатик“, специалност „Икономическа информатика с разширено изучаване на английски език“.

Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (Промишленото) също предвижда да приеме 78 осмокласници, които ще бъдат разпределени в 3 паралелки с по 26 ученика. Професиите са: „Икономист“, специалност „Икономика и мениджмънт“ с разширено изучаване на английски език; „Организатор интернет приложения“, специалност „Електронна търговия“; „Оператор в производството на облекло“, специалност „Производство на облекло от текстил“ с дуално обучение във водещи шивашки фирми в града със заплащане на положения труд и допълнителна месечна стипендия. „Паралелката, в която ще се подготвят оператори – производство на облекло, е с недостиг и може да бъде по-малка. Надяваме се обаче и трите паралелки да бъдат пълни на 100 %.

В интерес на истината ще бъде труден и напрегнат приемът тази година в Дупница. Първо, защото децата са малко, а освен това паралелките така са направени, че ще има борба. Сериозна борба  ще е. Надяваме се да бъде конкурентоспособна и да няма удари под кръста“, коментира пред в. „Вяра“ директорът  на Промишленото Борис Кръстев. И допълни, че от встъпването си в длъжност, от 5-6 години, се опитва да привлича ученици, променяйки визията на училището.

Средното езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“  предвижда прием на 52 ученика със завършен 7 клас, които ще съставят две паралелки с по 26 души. Те са с профил „Чужди езици“, вариант английски с испански и немски, като от 9 клас 13 ученици учат испански, 13 – немски. „Втората паралелка е традиционна. Тя е испанската паралелка с интензивно обучение на двата чужди езика – испански и английски. Имаме испански преподавател. Ние сме част от споразумението между Кралство Испания и българското образователно министерство. Имаме много литература на испански, испанска библиотека. Организираме „Еразъм“ програми, организираме екскурзии. Всеки, който се интересува от езици, а езиците са бъдещето, е добре дошъл при нас“, каза директорът Анелия Йорданова.

 

Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии (Тютюневото)ще приеме 52 ученика в 8 клас, които ще бъдат в две паралелки по 26 души. Приемът е за професиите: „Готвач“, със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“; „Лаборант“, със специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в химични производства“ – дуална форма на обучение.„Учениците ни, които учат за лаборанти, са в дуална форма на обучениев завод „Тева“. „В 11 клас ходят на стаж два дни в седмицата,а в 12 клас – три дни. Стажът е платенпо трудов договор. „Освен опитите, които правим по химия, правим и много парфюмерийно козметични продукти. Тук можете да видите малка част от нашите асортименти. Това са сапуни с аромат на магнолия, фрезия, дива ягода, гланцове за устни с оттенък, свещи, слънцезащитни кремове, маски за коса, маска за лице с бадемово масло“, обясни преподавателката Христина Григорова, инженер – химик.

“Изучаващите професия „готвач“ провеждат практика в заведенията за хранене в Дупница. Повечето ресторанти са наши партньори. И двете професии намират успешна реализация. Повечето от учениците ни, завършили миналата година, когато въведохме дуалната форма на обучение, вече работят в „Тева“ и много добре се реализират в професията. В завода са изключително са доволни от тях, а това е и целта професионална реализация на учениците“, допълни  Галина Кирилова -учител по професионална подготовка, също инженер – химик.Професионалната гимназия по транспорт обявява прием за 26 ученика – една паралелка, които ще овладяват професията „Техник по транспортна техника“.

По време на форума училищата представиха произведения на свои ученици, завоювани от възпитаниците отличия – купи, плакети. От Механото показаха дипломните проекти на завършващи 12 клас. Най-привлекателен за учениците бе щандът на Тютюневото с различни вкусотии, подготвени от учениците от паралелката по готварство. Всички училища предлагаха дипляни с информация за учебното заведение, изискванията и графика приема, сроковете за подаване на документи и записването. Панорамата се организира от РУО-Кюстендил, и Община Дупница. Сред присъстващите бяха ученици, родители, представители на образователните институции и на бизнеса.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular