Saturday, June 29, 2024
HomeРегионДупницаСамодейците от Бистрица първи на фестивала в Невестино

Самодейците от Бистрица първи на фестивала в Невестино

Квартет „Бистричанка“ спечели злато в Поморие

Народни песни от района донесоха нови успехи на самодейците от дупнишкото село Бистрица, които напоследък спечелиха поредните си отличия от фестивали в страната.

„В НЧ „Светлина 1927“ отново имаме повод за гордост.

Квартет „Бистричанка“

През месец август  фолклорните групи към читалището взеха участие в два престижни фолклорни фестивала и завоюваха три първи места. На 20 август самодейците от ФГ „Зуница“ и квартет „Бистричанка“ взеха участие във ФФ „Струма пее“ в с. Невестино и спечелиха журито с блестящото си представяне. В резултат и двете групи взеха първо място.

Квартет „Бистричанка“ взе участие в  XIII Световен шампионат по фолклор „World folk 2023”, който се проведе от 22 до 27 август. Те пяха на сцената на Поморие на 25август и с безупречното си изпълнение грабнаха сърцата не само на журито, но и на публиката. Конкуренцията беше голяма, но нашите самодейци грабнаха златния медал и диплом в категория „Автентичен фолклор“, диплом за отлично представяне  и диплом за съхраняване на традициите“, разказа секретарят на читалището Силвия Начева.

Певиците и певците на Бистрица вече гледат към следващите си изяви на сцената. Те ще участват в Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, който ще се проведе между 3 и 8 септември, и в предстоящото на 9 и 10 септември второ издание на фестивала „Разметаница пее и танцува“ в Бобов дол.

RELATED ARTICLES

Most Popular