Sunday, June 23, 2024
HomeКриминалниСамоков в схемата от градовете с финансови мулета, източили до 1 млн....

Самоков в схемата от градовете с финансови мулета, източили до 1 млн. лв. от банкови сметки

Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” разби престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи между 800 000 и 1 милион лева от 12 клиенти на банки.

Специализираната полицейска операция се е провела в сряда на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец, под ръководството на Софийската градска прокуратура

Извършени са арести на 11 души – мулета и двама хакери, набирачи на финансови мулета. Според първоначалните данни от разследването в периода от април до август 2023 г., чрез електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български граждани и юридически лица. От тях са нареждани преводи към предварително подготвени банкови сметки и картови трансакции в интернет или към акаунти в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на задържаните. Средствата са усвоявани веднага.

“По-характерното е, че има ясно разграничение на ролите и функциите между тези лица. Част от тях са технически грамотни хакери. Тяхната роля и функция е да придобиват достъпа до интернет банкирането на клиентите, да осъществят нерегламентираното влизане и да трансферират средствата към предварително изградена мрежа от финансови мулета или към системи за електронно разплащане и платформи за търговия с криптовалути”, заяви началникът на отдел “Кибератаки и финансови измами в интернет” в ГДБОП Асен Кунчев.

В рамките на операцията са извършени обиски на 18 адреса и шест автомобила. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Според Кунчев достъпът е осъществяван чрез предварително набавяне на паролите и потребителските имена на хората, посредством успешно провеждани фишинг кампании. Клиентите са установявали липсата на паричните си средства вследствие на това, че ги няма по сметките им.

“Имало е различни видове фишинг кампании. Една част от тях е с използването на имената на банки, които искат потвърждение на потребителското име и парола на акаунти за интернет банкиране. Друга част включват свалянето на прикачен файл и конфигурирането на въпросната чувствителна информация”, допълни той.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. На трима от тях е наложена мярка за задържане до 72 часа, на други седем – „парична гаранция“ в размер между 5000 лева и 10 000 лева, един е с „подписка“. По случая е образувано досъдебно производство./Снимка: МВР

RELATED ARTICLES

Most Popular