Saturday, June 29, 2024
HomeНовиниСвятСАЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланика на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. На изявлението присъства и началникът на Държавната агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев.

Очаква се по – късно в съобщение до пресата от посолството на Съединените щати да дадат детайли за това как гражданите ще могат анонимно да подадат сигнали, за да помогнат в продължаващото вече 7 години разследване, допълни Мертен и припомни,  че от 2022 година Игнатова е  в списъка на десетте най-издирвани лица в света по обвинение, че е присвоила над четири милиарда долара, подмавайки хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути OneCoin:

“Съединените щати високо ценят партньорството с прокуратурата, правоприлагащите органи и специалните служби в България в съвместните усилия да бъде изправена Ружа Игнатова пред правосъдието. Бих искал да почертая, че високи ценим ангажираността на българското правителство за осигуряване на справедливост  и правосъдие за жертвите на транснационални престъпления”, заяви посланик Мертен.

Що се отнася до предстоящото задочно обвинение на Игнатова у нас –  то ще е за финансови измами за 15 милиона лева. Предстои да бъде внесено и искане за запор на имущество на стойност над 10 млн. евро, придобито със средства с незаконен произход, казаха Борислав Сарафов и Пламен Тончев./БНР

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular