Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБобов долСистема за видеонаблюдение ще изградят в Бобов дол

Система за видеонаблюдение ще изградят в Бобов дол

  • ОбС освободи д-р Андреев като управител на Медицинския център, щафетата пое д-р Либер Лалев

  • Димана Боянова стана почетен гражданин

Система за видеонаблюдение ще бъде изградена в Бобов дол, реши Общинският съвет на заседанието си на 27 октомври. Финансирането в размер на 25 000 лв. ще бъде осигурено от бюджета на общината, като сумата включва всички разходи за доставка и монтаж на оборудването, осигуряване на ел. захранване и оптична връзка.

„Целта е превенция и осигуряване спокойствие и сигурност на гражданите, както и подобряване на безопасността на движението. Първоначално ще бъдат поставени камери на входовете и в центъра на Бобов дол, а впоследствие – и в други части на града и в селата. С видеозаписите ще разполага полицията в града”, поясни кметът на общината Елза Величкова.

Награждаването на Димана Боянова

С друго решение общинските съветници дадоха съгласието си за обособяване на локално платно в общински имот в землището на Бобов дол. Пътят е необходим на предприятието за производство на обувки „Булима” ЕООД, ползващо под наем имот и сгради на „Ардезия БГ” ЕООД в м. Банковица. От „Ардезия БГ” са внесли в общината заявление, с което искат да се обособи въпросното платно към съществуващия черен общински път. Искането е мотивирано с лошото състояние на пътя, по който с автобус, при много затруднения, ежедневно се превозват 170 работници и служители във фабриката. Големи затруднения ежедневно срещат и множество камиони и тежкотоварни автомобили, транспортиращи материали и готова продукция на предприятието. „Поради състоянието на пътя много от собствениците на тези превозни средства заплашват, че няма да идват повече до имотите на „Ардезия БГ”, тъй като особено в дъждовни дни претърпяват сериозни забавяния в графика си, а в най-лошия случай трябва да бъдат теглени, за да успеят да преминат през най-калните зони”, се казва в заявлението на собственика Ренато Мадзокони. Дружеството на италианеца ще поеме всички разходи по изграждането на платното.

Местният парламент освободи д-р Валентин Андреев като временен управител на „Медицински център” ЕООД, чийто договор ще бъде прекратен. За временен управител – до финализиране на конкурсна процедура за избор на нов управител, бе избран д-р Либер Лалев. Определено бе и възнаграждението на новия управител в размер на 150% от средната работна заплата за дружеството за съответния месец. Д-р Андреев е внесъл молба за освобождаване, без да посочи мотиви, още в края на м. май. Не е освободен веднага, за да не остане центърът без управител и съответно без лаборатория, която в момента е изключително необходима заради ковид пандемията, стана ясно по време на дебатите.

По време на заседанието, провело се навръх празника на Бобов дол, който на 27 октомври чества 54 г. от обявяването си за град, бе засвидетелствано уважение към Димана Цурева-Боянова -преподавател по народно пеене в школа към местното читалище „Миньор-2006” и солист в ансамбъл „Пирин” – Благоевград. Кметът Величкова официално удостои Димана Боянова със званието „Почетен гражданин на Бобов дол”, като решението за отличието е взето на предишна сесия на местния парламент. „По някакво стечение на обстоятелствата тази година наред с моя 50-годишен юбилей аз правя 15 г. творческа дейност в община Бобов дол – работа с деца, и 5 г. творческа дейност – работа с дамите от хор „Царичина”. Изказвам огромната си благодарност към всички вас за това, че ми гласувате такова доверие. Бобов дол за мен е не само труд. Бобов дол за мен е една огромна кауза, на която смятам да посветя и остатъка от живота си, така че вярвам и знам, че ще работим още много дълги години заедно. Децата на Бобов дол заслужават едно квалитетно обучение, което, вярвайте, ще дам”, обърна се към местната управа Боянова.

Празника на Бобов дол уважи президентът Румен Радев. Държавният глава проведе среща с ръководството на общината, областния управител Александър Пандурски и изпълнителните директори на ТЕЦ „Бобов дол” и мините в Бобов дол. След кмета Величкова Радев приветства бобовдолци за празника. „Бобов дол е свързал съдбата си с добива на въглища, а по-късно – с енергетиката. Затова с тях са свързани и поминъкът, и развитието, и надеждата на града. Днес сме изправени пред ново предизвикателство – знаете, това е преходът към зелената енергия, възможно по-ускорен. Само че кризата в енергетиката, не само в България, в цяла Европа и света, показа, че това бързане си има цена. Затова и твърдата решимост и на мен, и на правителството, и това, което записахме в плана за устойчивост, е въглищната енергетика в България да се развива поне до 2040 г.

Президентът Румен Радев уважи празника на Бобов дол.

Не само заради силната социална цена, която вие не трябва повече да плащате, а защото нашата енергетика има нужда от автономност и независимост, има нужда от стабилност. Така че всички програми, които разработваме, са за това тук да запазим енергетиката не само като поминък, а и като важен отрасъл от икономиката на България. Другото, което искаме, е да гарантираме чист въздух и условия за здравословен начин на живот”, заяви президентът. Той присъства и на тържествения водосвет, отслужен от отец Венцислав Ангелов, който от 1 г. обслужва храмовете в Бобов дол и три от селата на общината.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular