Sunday, June 30, 2024
HomeРегионГоце ДелчевСлед бурята: 300 декара с тютюн са унищожени в Рибново

След бурята: 300 декара с тютюн са унищожени в Рибново

Описват щетите от градушката и в Гърмен

В Гърмен и Рибново описват щетите след силната буря с градушка, която ги сполетя. В Рибново щетите са огромни – над 300 декара с тютюн са почти напълно унищожени. Това означава, че при първото, второто и третото бране няма да има реколта.

На обезщетения ще могат да разчитат само регистрирани земеделски производители, които са около 10 в района. Останалите са тютюнопроизводители по референтния период, за които най-вероятно няма да бъдат отпуснати помощни средства, предаде Нова тв.”Най-странното е как ще се оправдаят хората във времето относно референтния период. Този от 2016/2017 година е свързан с новата реколта”, изрази притеснението си Мустафа Иса, кмет на Рибново.

Припомняме, че невиждана от дълги години мощна градушка удари Гърмен и Рибново в сряда вечерта. Според местните хора реколтата е напълно унищожена, а има и много материални щети, причинени от падането на ледените късове с големина на орех.Поражения има по градинските насаждения с фасул, домати, чушки, тютюн, които са с прекършени стебла. Засегнати сериозно са и овощните дръвчета, като черешите и прасковите са с унищожени плодове. Кадри от своята градина в Рибново е публикувал Ибрахим Кадриев, който с мъка показва своята погубена реколта:„Такова нещо не бях виждал през моя живот. Дори предпазната мрежа не е помогнала, защото градушката беше много сериозна. Домати, чушки, малини, боб… Всичко е смазано по земята“. Градушката и поройният дъжд са засегнали и пътната инфраструктура в района, като на места има свличания, натрупвания на наноси или изровени участъци от придошлата вода. Разчистването вече е започнало, като се очаква тепърва да бъде описан размера на материалните щети, съобщи кметът на Гърмен Феим Иса.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular