Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБанскоСлед като оцеля по чудо в Банско: Пострадалата англичанка иска пак на...

След като оцеля по чудо в Банско: Пострадалата англичанка иска пак на ски

Млада британка, на която са дадени само пет процента шанс да оцелее след ужасяващ инцидент на ски в България, изуми лекарите, като направи “чудо” с възстановяването си. После и се зарече да тръгне отново по пистите веднага щом стане физически готова за това.
23-годишната Оливия Корбиер получи мозъчен кръвоизлив, увреждане на белите дробове, счупен таз, нос и три фрактури на прешлена, когато падна в пропаст в Банско през март, пише Daily Mail.


Лекарите, които първи са се погрижили за дизайнера на кухни Оливия, казали на майка й Линдзи, че момичето има “ограничен” шанс да оцелее, както и че може никога повече да не проговори, ако все пак остане жива.
Оливия беше поставена в медикаментозна кома, честа практика на лекарите за ограничаване на увреждането на мозъка. Малко преди това тя успява да изрече думите “Обичам те” на приятеля си Бен Смит, който хванал първия полет, за да бъде до болничното й легло в България.
По-късно Оливия беше изпратена обратно във Великобритания за специализирано лечение и се възстанови достатъчно, за да се върне у дома след шест седмици.
Тя все още има известна загуба на слуха и увреждане на нервите от дясната страна на лицето, което засяга движението на клепачите й, също и видима рана на тила.
“Абсолютно чудо”, казва майката Линдзи.


“Не ме разбирайте погрешно, българският неврохирург спаси живота на Оливия, но грижите в Англия са несравними. Постоянно са я проверявали. Казаха ни, че има пет процента шанс да оцелее и може да не говори, но тя направи всичко това, доказа им, че грешат, тя става по-силна всеки ден. Сега тя може да се смее и да се шегува със себе си и подобни неща, а това е наистина, наистина добре. Ние сме на седмото небе от щастие”, възкликва майката.
Оливия благодари на сестра си и петимата си близки приятели, които са били с нея, когато е претърпяла инцидента, твърдейки, че техните бързи и безкористни действия са спасили живота й.
Говорейки от дома си в Астън, Южен Йорк, Оливия обясни: “Действията на сестра ми и приятелите ми онзи ден са причината да съм тук”.
“Трима от тях скочиха в дерето и ми помогнаха да ме извадят, а след това другите извикаха спешна помощ. Дори за секунда не са си помислили да не скочат и че е можело да се наранят. Те са невероятни. Страхотни са, страхотни са. Когато бях в болница, им благодарих, че направиха това, което направиха, защото ми спасиха живота”, казва Оливия.
На 17 март тя се качва на върха на планинската верига в Западна България рано, за да увеличи максимално времето си по склоновете. Но в един момент, докато върви по ски пътека, тя пада в дерето, докато минава по “кишав” сняг.
“Срещнахме се около 10 часа сутринта и обсъждахме къде ще ядем. Това беше едно от последните неща, които си спомням преди инцидента. Изгубих контрол над ските, преплетох ги и след това влязох в дерето. Времето беше по-топло и снегът се беше стопил, не можах да се измъкна от него”.
Приятелите на Оливия се обадили за линейка и тя била откарана по спешност в болница, където шокираните медици казали, че “никога не са виждали” нараняване на главата, толкова тежко като нейното.
По-късно тя претърпява четиричасова спешна операция, при която специалистите отстранили част от черепа й, за да намалят животозастрашаващия кръвоизлив в мозъка й.
Установено е също, че Оливия е получила три фрактури на прешлена, счупен таз, счупена очна кухина и счупен нос при падането.
Майката Линдзи веднага отлита за България, за да бъде до дъщеря си, преди тя да бъде поставена в медикаментозна кома.
Когато младата жена била върната в Обединеното кралство на 1 април, лекарите предупредили Линдзи да се подготви за дълго възстановяване, което ще продължи няколко месеца или може би години.
Но Оливия, която не си спомня петседмичния период след инцидента, започва да се подобрява.
“Когато се преместих от интензивното отделение в неврологичното, около три или четири дни след това, паметта ми започна да се възвръща. По някаква причина си мислех, че съм претърпяла автомобилна катастрофа или подобен инцидент, но не си спомнях защо бях в болница”, споделя тя.
Оливия най-накрая се завръща у дома преди четири седмици и оттогава се наслаждава на храната навън със семейство си.
С изненада научила колко много хора от цял свят са изразили съчувствието си, след като са научили за нейния инцидент.
“Има толкова много добри хора по света. Не мога да бъда по-благодарна”, казва тя.
Оливия се надява да тръгне отново на ски пистите възможно най-скоро, въпреки тежките си наранявания.
“Беше просто инцидент, нямаше нищо общо с това как карах ски. Карам ски от години. Толкова обичам този спорт и не трябва да позволявам нещо, което е било плод на пълна случайност, да ме откаже от нещо, което обичам да правя. Така че, когато съм напълно по-добре и добре, бих искала да опитам отново”, споделя тя.
Семейството на Оливия създаде колективен фонд, за да помогне за покриване на разходите по нейното възстановяване.

RELATED ARTICLES

Most Popular