Friday, June 28, 2024
HomeРегионДупницаСлед опустошителната сеч в центъра на Дупница: Дангов бастисва Градската градина и...

След опустошителната сеч в центъра на Дупница: Дангов бастисва Градската градина и парк „Рила”

Само дни след настъпването на астрономическото лято Градската градина  и парк „Рила” в Дупница са в окаяно състояние. Затревените площи са изгорели от слънцето, а цветята се превръщат в живи хербарии върху съхнещи стебла.

Над 70% процента от зелените пространства в Градската градина са бастисани от липсата на напояване в горещите дни.

„Всяка вечер водя децата на Градската градина и стоим до късно вечерта, заради прохладата. Пръскачките и системите за напояване не се включват и това е очевидно.Всичко изгоря пред очите ни за дни и никой от общината не реагира.Очевидно това се случва въпреки масовото недоволство на всички хора от града”, алармира дупничанин, изпращайки фотоси от Градската градина.

По думите му, пръскачките действат единствено в онази част на от общото пространство, където работят двата местни ресторанта. На отсрещната страна, в района на детските съоръжения и пейките за отдих, доскорошните зелени площи са придобили плачевен вид на изсъхнали полета.


„Не мога да разбера идеята на този кмет да съсипва всичко красиво, останало от хората преди него. Приятел ми е във фейсбук и всеки ден си качва някакви лалета, цветя и градинки, а превърна емблематичната ни Градска градина в пущинак. Умори дърветата в центъра, а сега унищожава и единствения зелен оазис в града”, изразява възмущението си дупничанинът.

Никой не знае кои са причините да бъде преустановено поливането в района на Градската градина. Въпросът е поставян за обсъждане и в местните социални групи, но от пресцентъра липсват обяснения по темата.

И ако до миналата година дискусиите се въртяха около това, че водата от поливната система прескача към пешеходните алеи, то това лято проблемът е „кардинално решен” от местната власт – с пълно спиране на пръскачките.

Резултатът – един от значимите проекти от предишния мандат за благоустрояване на зелените площи и ремонтирането на едно от най-посещаваните места в града – Градската градина е почти унищожен.

Дали става въпрос на нездрав реваншизъм дори не подлежи на коментар, след като това се случва за сметка на жителите и гостите на Дупница и похарчената инвестиция от близо 190 000 лева.

Не по-различно е състоянието и на парк „Рила” в Дупница. Снимки с неподдържани, неполивани и изгорели от жегите площи обикалят интернет пространството и местните социални групи от дни.

Най-голямата туристическа дестинация в града посреща посетителите с изпочупени кошчета за отпадъци и огради, а зелените пространства са превърнати в жалък жълт пейзаж на изсъхнали треви и гранки.

Снимки от парк „Рила“: Забелязано в Дупница/Vladimir Dimitrov

Пълният отлив на посетители получи своето най-красноречиво доказателство при отбелязването на Еньовден. Организираното от общината честване на Деня на фармацията се проведе почти без публика, а броят на фирмите надвишаваше в пъти отишлите на събитието. Стигна се до куриозната ситуация, в която кметът Първан Дангов държа реч пред четирима репортери, а приготвените подаръци от фармацевтичните компании останаха нераздадени, поради липса на интерес.

И ако по време на отчета си за първите 100 дни, кметът Първан Дангов упрекна предшествениците си в безстопанственост по отношение на парк „Рила”, то към днешна дата състоянието на най-голямото спортно-развлекателно съоръжение в региона е по-скоро плачевно и отблъскващо дори родните посетители.И това е положението в началото на лятото, до края само може да се гадае как ще изглеждат любимите и най-посещавани места в Дупница.

 

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. До тук за 8 месеца ,разбираме само какво бастисва Перо.Някой вижда ли какво съгражда ,че аз трудно се ориентирам в направеното.

  2. За съжаление не се вижда нищо съществено което да е направено….Гласувах за Дангов по убеждение,но съм разочарован….За осем месеца нито един спечелен проект с евро или национално финансиране ….Това говори много..ю

  3. добре че си коментирате Перо и Перковци от ГРоб. Нали…гуги

  4. Какво поливане на Градската градина,
    скъпи съграждани? Онзи ден ул.” Княз Борис ‘ бе задръстена от водоноска, с която поливаха до градинката на Желю Демиревски. При новата цена на кюстендилска вода ще гледате зелени площи през крив макарон, въпреки че за парка няма извинение. Водата в реката още не е свършила. Нужно е желание, което Дангов няма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular