Sunday, June 30, 2024
HomeРегионДупницаСлед пореден скандал ОбС в Дупница одобри д-р Стефан Николов за управител...

След пореден скандал ОбС в Дупница одобри д-р Стефан Николов за управител на болницата

Борислав Даскалов недоволен заради предложението осъденият д-р Н. Карастоянов да се върне в здравното заведение като анестезиолог: Кой ще отведе детето си да го лекува затворник?!

 

Д-р Стефан Николов поема управлението на общинската болница в Дупница като постоянен управител. Той остава на поста, след като на заседанието си в четвъртък Общинският съвет (ОбС) утвърди решението на комисията, която проведе конкурса за възлагане на управлението на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕООД и определи спечелилия.

В подкрепа на доктора се изказа председателят на конкурсната комисия Йонко Гергов. Той подчерта, че за разлика от предпоследния конкурс, сега Стефан Николов се е представил добре и всички в комисията са дали високи оценки и на програмата за управление на лечебното заведение за 3 г., и при събеседването.

Костадин Костадинов (вляво) и Борислав Даскалов

Решението бе взето след поредния скандал между опозиция и управляващи. Временно изпълняващият досега управителската длъжност получи одобрението на  всичките присъстващи 27 съветници. Договорът за управление обаче ще бъде подписан от председателя на местния парламент, а не от кмета, както бе досега. За това гласуваха 23-има от общинските съветници, а останалите 4-имабяха против.

Станислав Павлов подчерта, че след всички провеждани досега конкурси за управители на общински дружества договорите със спечелилите са били подписвани от кмета. Съветникът от БСП призова и в случая  да се процедира така и договорът да се подпише от кмета Първан Дангов. В отговор председателят Костадин Костадинов обясни, че отклонението от тази практика е заради неизпълнение на решения на съвета от градоначалника. „Дангов целенасочено бойкотира решенията на Общинския съвет. Не подписва анексите към договорите на управителите на дружествата, за които приехме да бъдат увеличени възнагражденията. Така е и договора на управителя на В и К Васил Милушев. Взехме решение за топлата вода в Бистрица, не го изпълни и още, и още други решения. Ако не подпише договора на д-р Николов, ние какво ще направим?!“, заяви Костадинов.

д-р Стефан Николов

Председателят влезе в остър спор и с дупничанин, който в началото на заседанието поиска думата, и от микрофона хвърли упреци към болничния управител и съветниците. Борислав Даскалов каза, че е възмутен от предложение на д-р Николов. А то е анестезиологът на болницата д-р Николай Карастоянов, който бе осъден за убийството на Николай Радев – Отвертката и изтърпява наказанието си в затвора в Бобов дол, да се върне на работа, тъй като лечебното заведение няма достатъчно кадри. „Когато д-р Николов се кандидатира, каза ли на съветниците, които проведоха конкурса, че ще лекува болни със затворници?! Не достигат хора! Не достигат и шофьори, и хигиенисти! В затвора има шофьори и хигиенисти! Да извадим хигиенистите от затвора  и да ни чистят улиците! Това е прецедент, да вадите затворници, за да лекуват?! Защо се прави това нещо?! Кой ще си отведе детето да го лекува затворник?! Той може да има качества, но системата го е осъдила! Съдът е издал присъда, значи този човек е виновен! Къде е тоя доктор?! Нека дойде да обясни на гражданите!“, заяви  Даскалов. И се обърна към председателя: „Искахте да фалирате „Ученически столове“! Сега искате да фалирате общинската болница!“

Борислав Даскалов се скара и на общинските съветници с по няколко мандата. „Тук има съветници от 12 г. За 12 г. 12 неща не сте направили! Вие защитавате лични интереси! Тук сте заради лични интереси, но на следващите избори ще ви бият Ютюб партии“, каза дупничанинът. Заради скандала председателят даде 10 мин. почивка, в които спорът между двамата се пренесе във фоайето.

Разприте – вече между опозицията и управляващите и главно с кмета, продължиха и след почивката. Емил Гущеров изказа мнение, че при липсата на д-р Карастоянов, част от дейностите в болницата ще се възпрепятстват, тъй като е анестезиолог и работата му касае много отделения. Съветникът от ГЕРБ каза още, че по-важното е, че д-р Николов е взел предвид забележките на конкурсната комисия и е заложил в програмата си добри идеи. Те са за направа на беседки за свиждания в двора на бившата Транспортна болница, изграждане на фотоволтаик, с който ще се пестят разходи за ток, за ремонти – неща, свързани с по-доброто управление на лечебното заведение и здравното обслужване на населението не само от Дупнишка, но и от съседни общини.

Гущеров не пропусна да разкритикува Първан Дангов. „Кмете, кога ще дадете на болницата тези 10-11 хирургични легла, които получихме като дарения за болницата?! Не виждам логика да стоят заключени! Както и линейката, която общината получи по проект в предишния мандат! Нека да обещаем пред гражданите, че ще предоставите леглата и автомобила на новоизбрания управител! Забранили сте да се коси тревата в двора на болницата, защото е нарушена комуникацията между Вас и ръководството на болницата! Това е общинска болница и Ви призовавам да съдействате чрез общинското предприятие по чистотата да окосят!“, заяви Гущеров.

Председателят Костадинов отново отбеляза, че е време за дебат за бъдещето на лечебното заведение, насочен към предоставяне на по-добра медицинска помощ, обединяване на блоковете на бившата Военна и бившата Транспортна болница. „Факт е дефицитът на кадри във всички болници. Общинската болница трябва да стане модерно лечебно заведение, където да се получава добра медицинска помощ. Мисля, че болницата има добро бъдеще, но дебат трябва да има. Сега има работещи звена, но и звена, които работят на минимума и под минимума. Това не е добре за никого. Защото едни работят много, а други си обслужват частните интереси, стоят си на топличко в кабинетите в болницата. Заради това в болницата има брожения. Двата блока трябва да се обединят. Това, че някой искал да купи сградата на Военна болница, са спекулации, глупости на глупави политици“, коментира Костадинов.

Кметът Дангов обърна внимание на общинските съветници, че губят време с дребнотемие и реплики.Каза още, че ако Общинският съвет гласува, ще подпише договора, но изрази недоволство заради отсъствието на д-р Стефан Николов . „Ще подпиша договора на управителя! Неприятното обаче е, че той не присъства в залата! Ние не избираме управител на „Плод-зеленчук“, а на болница! Защо не дойде да представи програмата, за която говориха съветниците?! Едва ли тревата е най-големият проблем на общинската болница?! Или леглата и така нареченият автомобил линейка! Проблемите са много по-дълбоки! Вие сте поливалентен, от всичко разбирате, станете Вие управител на болницата, шеф на В и К, селски пъдар“, обърна се градоначалникът към председателя Костадинов. Председателят определи като безсрамие действията на Първан Дангов. „Дангов отишъл в болницата с мръсни обувки и казал, че може сам да я управлява. Казал, че има човек, който ще бъде негов наместник. Лекари разказаха за това. Осигурихме хирургични легла, Дангов ги отклони. Както и линейката. Преди дни получихме писмо, че на 30-и изтича срокът на сегашния реанимобил на болницата“, обясни Костадинов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular