Saturday, July 6, 2024
HomeРегионДупницаСлед 26 години: д-р Панчо Панайотов се кандидатира отново за кмет на...

След 26 години: д-р Панчо Панайотов се кандидатира отново за кмет на Дупница

Да са живи и здрави всички, които мислят, че съм “изпята песен”, заяви колоритният политик с бяла престилка

Легендарният кмет на Дупница Панчо Панайотов отново влиза в надпреварата за кметския стол. След 26 години от неговото кметуване, доктор Панайотов е категоричен, че иска да промени модела на управление в общината и да я постави отново на заслужено място върху картата на България. “Причината да се кандидатирам е, че чашата на търпение преля. Поводът не е отпреди 2 или 5 години, а от доста дълъг период от време, защото смятам, че много дълго време общинските управления в Дупница не са еталон за лидерство, честност и почтеност. Те се превърнаха в обичайното местно самоуправление в България през последните 15-20 години – слаби, лоши и дълбоко партизирани управления. Подобни на комунистическите управления, когато нямаше местна власт, а имаше само партийни функционери, които на централно, местно и окръжно ниво решаваха всички проблеми. Не хората, а партията решаваше тези въпроси. Този модел на партизиране беше отново настанен в България, а това е най-лошият модел. Пример за лоши решения и изпълнения, защото не следват интересите на общността, а следват интересите на партийните функционери, които обикновено имат някакъв скрит келепир, за да го налагат”, заяви д-р Панчо Панайотов.

Той е категоричен, че един от основните проблеми, който го е мотивирал отново да влезе в битката за местната власт е свързан със състоянието на ВиК сектора в общината. “Напоследък започнах да следя решенията на Общинския съвет в града и аргументите им. Разгледах решенията им за ВиК-Дупница.Какво чудо е там! Нямам думи… Те са го унищожили съзнателно. И вместо целия Общински съвет, с изключение на един, който е гласувал “Против” и 3-4-ма дето са гласували с “Въздържали се”, всички останали са продали интересите на града. И вместо да излязат ва площада и от сутрин до вечер да искат прошка от хората, те търсят кой друг им е виновен. Даже щели да протестират. Това, което е направено е показателно”, смята бившият кмет на Дупница, който в съзнанието на местните хора ще остане, като градоначалника решил дългогодишния проблем с безводието.
Решението на Панайотов да се кандидатира за кмет до голяма степен е провокирано и от настояването на съмишлениците му, които ще влязат в бъдещата му листа. “При мен идват много хора, които са недоволни от случващото се. Тогава се обединихме около мнението, че освен водач трябва да се кандидатирам и за кмет, иначе нищо няма да стане. И ако за кмет мога да се кандидатирам самостоятелно, то за общински съвет е необходима партийна листа, защото така по-лесно ще се случат нещата. Прегледах партиите и има няколко десни, които не са компрометирани и са демократични, та смятаме да вземем регистрация за листата от тях. Ще обявим партията, когато това стане реалност”, сподели Панайотов. Той заяви, че в листата ще бъдат включени доказано почтени хора. “Моралът е най-важен. Не експертизата, а морала. Трябва да се защитават интересите на града, а не партийни интереси”.

Той пожелава живот и здраве на всички онези, които смятат, че Панчо Панайотов е “изпята песен”. ” Всеки има ум и може да си говори каквото си иска. Мога да кажа само, че ако искаме градът да върви, то трябва да се работи модерно, градивно и умно, а задължение на Общината е да създава условия, най-вече за бизнеса. Защото тези, които създават приходите, стоките и услугите са тези, които реално създават работни места. Следователно трябва да създадем условия за закрила над бизнеса, за да може да бъдем атрактивни за предприемачите. Само в това е спасението”, смята Панайотов, който връщайки се в годините назад си спомня как е успял да привлече италианецът Мароки за изграждането на фабрика за саи в Дупница, в която са разкрити стотици работни места. “Казах му:- Ако ти разкриеш тези работни места, ние за 1 лев ще ти осигурим хале и ще намерим жилища за инженерите”. Така Мароки предпочете нас пред Благоевград и Кюстендил. Това за мен е христоматиен пример как може да действа един кмет”, смята някогашният седесар по душа.
Панайотов смята, че ще съумее да си гарантира мнозинство в Общинския съвет като публично посочва с пръст хората, които работят против интересите на града. “Аз действам публично, предлагам нещо мое. Като не го приемат без да има ясни мотиви, а така по партийна линия- давам гласност. Правил съм го и да видиш как на другия ден се събират бързо -бързо, защото хората скачат срещу тях. Искам за мен да гласуват хората, които ще настояват за всички да е добре, а не само за определена група”. Бившият кмет на Дупница от времето на барикадите е твърдо убеден, че при желание нещата могат да се случват без еврофондове и без финансиране от банките, като се върна във времето, когато е изграден дюкер на язовир “Дяково”, без Общината да похарчи нито 1 лев от местната хазна. Смята да действа с размах и в бъдеще. Той ще разчита на хората, които гласуват за него политически, а не криминално и вярва, че участието му в изборите ще бъде в интерес и полза на гражданите.
Д-р Панчо Панайотов бе кмет на Дупница в периода 1991-1997 год. Като такъв върна старото име на града и преименува улиците и площадите. Демонтира паметника на Станке Димитров като на негово място бе построен шадраван, а старата търговска улица бе обособена като пешеходна зона.

Панайотов бе народен представител от ОДС в 38-то НС. Подаде оставка през октомври 2000 г. Веднага след края на 38-то НС д-р П.Панайотов се върна към лекарската професия.

От 2012 г. работи в „Бърза помощ“ в град Рила. През март 2018 година инициира създаването на „Дясна народна партия“.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Първо да каже, как Димитрина Михайлова закопа ВиК с над 400 000 лв.още преди 20 и няколко години и да не се учудва ,защо и сега положението не е розово.

Comments are closed.

Most Popular