Sunday, July 7, 2024
HomeРегионДупницаСондажът за минерална вода в Бистрица може да бъде възобновен

Сондажът за минерална вода в Бистрица може да бъде възобновен

На сесия на ОбС кметът Дангов обяви: Изпратихме повторно запитване за сондирането и чакаме становище от Басейнова дирекция

 

Сондажът за минерална вода в село Бистрица може да бъде възобновен, стана ясно на извънредното заседание на Общинския съвет в Дупница. Добрата новина съобщи кметът Първан Дангов, докато се обсъждаше негова докладна записка относно актуализация на списъка с обектите за капиталови разходи за тази година. Градоначалникът обясни, че след въпрос по темата на общинския съветник Христо Михалчев (КОД-ВМРО), от общината са изпратили вБасейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, повторно запитване за сондирането. „Чакаме становище отБасейнова дирекция, защото това, което е досега, предпоставя утре да даваме обяснения пред други органи. Сондажът фигурира като обект в раздела за капиталови разходи в бюджета. Не се отказваме“, заяви Дангов.

Емил Гущеров

Казаното бе прието положително от Емил Гущеров от ГЕРБ – СДС и Христо Михалчев и със съмнения от председателяКостадин Костадинов(КОД-ВМРО).Гущеров и Данговси стиснаха ръцете, като съветникът подчерта, че добронамерено е предлагал работата по проекта да продължи и кметът се е вслушал.

„Когато се говори спокойно, без провокация, нещата се случват. Поздравявам Дангов, че иска да възобнови сондажа. Ще му подам и ръка. Повтарях многократно за сондажа и кметът, като един добър управленец, се насочи в правилната посока“,посочи Гущеров. И отбеляза, че по същия начин може би,градоначалникът и съветниците ще работятзаедно, за да се намали цената на водата от 3, 71 лв. куб. м. „Заради сондажа ще подкрепя докладната за капиталовите разходи“, обяви Христо Михалчев.

„Колко си добър, Христо. Ами ако Дангов не продължи сондажа?!“, реагира Костадин Костадинов.

Както е известно, спирането на сондирането доведе до остри критики от страна на опозицията към местната управа и конкретно към кмета Дангов. Емил Гущеров, който е най-яростният опонент на Първан Дангов и екипа му, на всяка сесия подчертава, че възобновяването на сондажа ще допринесе за икономическото развитие и благосъстоянието на общината и нейното население.

Припомняме още, че сондажът беше спрян в края на миналата година. Тогава от общината обясниха, че причината е законово нарушение, за което са предвидени санкции. Стана ясно, че общината е извършваладобивен сондаж, без да има разрешение за това. „Общината има разрешение за извършване на проучвателен сондаж, а в момента се извършва добивен сондаж. Това означава, че подлежим на санкция според разпоредбите на Закона за водите, защото осъществяваните досега проучвателни работи от страна на фирмата-изпълнител са в противоречие с наредбата за проучване, ползване и опазване на подземни води. След приключване на проучвателните работи следва сондажът да бъде ликвидиран .

Христо Михалчев

След това ще се изиска разрешение за добивен сондаж“, поясни на една от сесиите зам.-кметът Бойко Христов.Известно е още, че в далечната 1960 г. е установено, че над Дупница – в района от Самораново до Крайни дол, има минерална вода, която може да бъде с дебит от 68-80 литра на секунда. Заради бюрократични пречки от страна на държавните институции, сред които Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“,  не е извършено проучване. В предния мандат, с цел развитие на икономиката и туризма в района, в предния мандат, по проект, определян като проучвателно-експлоатационен, бе започнат спрения от сегашния управленски екип сондаж.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular