Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаСоциални работници от Дупница: Обгрижването на бежанци ще бъде предизвикателство

Социални работници от Дупница: Обгрижването на бежанци ще бъде предизвикателство

Онлайн обучението отвори пропаст – децата имат проблеми с адаптацията в клас, с общуването, проявяват агресия , алармират преподаватели на кръгла маса

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Работата на социалните работници е кауза, а обгрижването на децата на бежанци от Украйна ще бъде предизвикателство за социалната система. Около този извод се обединиха присъстващите на проведената в Дупница Кръгла маса на тема „Социалната работа в подкрепа на уязвимите групи”. Форумът се състоя на 16 март, обявен за Световен ден на социалната работа, и бе организиран от центровете за обществена подкрепа в града във връзка с пристигането на бежанци от Украйна. На Кръглата маса бяха дискутирани въпроси като: „Социална подкрепа на уязвимите групи и най-вече на гражданите на Украйна, бягащи от войната”; „Може ли социалната работа да помогне за адаптацията на бежанските деца за успешно включване в училищната среда, тъй като всяко дете, което не посещава училище, е дете в риск?” ; „Подготвени ли сме да окажем социална и психологическа подкрепа на деца и семейства, бягащи от войната в Украйна?”. Присъстващите представители на центровете за обществена подкрепа социални работници, психолози, педагози, педагогически съветници, преподаватели обсъдиха актуалните проблеми в сферата от своя и от гледната точка на институциите, в които работят.

От Дирекция „Социално подпомагане” отбелязаха, че на фона на ежедневната социална работа за подкрепа на уязвимите групи за тях ще са предизвикателство усилията, които трябва да положат по отношение на бежанците. Изразиха и убеденост, че ще се справят. „Няма да имаме време за търсене на решения по отношение на децата на бежанци. Трябва да направим така, че нито едно дете да не остане необгрижено. Има доста деца и ще има проблеми, тъй като голяма част от бежанците искат да се установят за постоянно. Ще има и езиков проблем”, обърна внимание – Калинка Крушовска -началник на отдел „Социална закрила” към Дирекция социално подпомагане.

Коментирана бе и дейността в условията на пандемията, която също е огромно предизвикателство. Директорът на „Социално подпомагане” Таня Кирилова подчерта, че заради онлайн обучението на учениците много семейства са останали без работа, наложило се е родители да ползват неплатен отпуск и са подпомогнати. „Населението се възползва и продължаваме да помагаме. Всеки, който е имал необходимост, се е възползвал и е получил подпомагане”, каза Кирилова.

Освен финансово подпомагане, са осигурявани лаптопи и карти за интернет на деца, които не разполагат с техника.

По време на дистанционното обучение и при връщането в училище учениците са имали големи трудности с адаптацията и са получавали помощ, включително и психологическа, от педагогическите съветници. Ние бяхме до децата, на разположение на родителите, посочиха педагогическите съветници Любов Ранова и Камелия Василева.

Онлайн обучението се отрази негативно на децата и родителите и тепърва ще има последствия върху децата,  категорични бяха присъстващите, сред които имаше и университетски преподаватели от Югозападния университет в Благоевград. Те подчертаха, че след дистанционното обучение учениците, много трудно се адаптират към реда в класната стая, имат проблеми с общуването. Наблюдават се спад в успеваемостта, агресивни прояви.  Освен в първи клас , огромна пропаст има при адаптацията на учениците в пети клас, каза една от преподавателките в благоевградския университет.

„Електронното обучение засили индивидуализацията. Проблем в бъдеще ще е и поляризацията при децата. Ще има все повече деца, които ще вървят напред и ще се справят отлично, и такива, които ще изостават”, алармира гостенка от висшето учебно заведение.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular