Sunday, July 7, 2024
HomeРегионПетричСтатуя на Хермес открита в древен подземен канал край Рупите!

Статуя на Хермес открита в древен подземен канал край Рупите!

Археолози: Това е най-добре запазената статуя от Античността у нас

Археологическото откритие, направено от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински в древния град Хераклея Синтика край Петрич се оказа историческо! За пръв път в България е намерена изцяло съхранена антична статуя, съобщи ArchaeologiaBulgarica.

Мраморната скулптура, която археолозите започнаха да разкриват в сряда в CloacaMaxima (Големия канал на античния град), се оказа изключително запазена – за разлика от всички останали досега, откривани без главите.

„Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район – коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински. – Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България“. Проф. Вагалински предполага, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век – за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия.

Учените не са очаквали да намерят нещо ценно точно на това място. В този район, където е Големият канал, основната грижа на археолозите е била как да запазят античните градежи, които са разкрили преди шест години, посочва проф. Вагалински пред БТА. По думите му този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказва проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

“Някои ще го нарекат “късмет”. Но не е само това – зад всички тези археологически открития стои огромен труд, талант и сърце на човек, който се раздава до последно…”, коментира откритието във Фейсбук журналистката и писател Ирина Вагалинска, редактор в ArchaeologiaBulgarica. Вагалинска е и автор на новия исторически роман “Мистерии в Хераклея Синтика”.

Статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там, уточнява изданието.

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular