Thursday, June 27, 2024
HomeРегионБлагоевградСъбраха над 7000 подписа в подкрепа на х. “Македония“

Събраха над 7000 подписа в подкрепа на х. “Македония“

Петиция от над 7000 подписа в подкрепа на хижа „Македония“ в Рила бе внесена в Народното събрание от председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижата Венцислав Венев, който е и председател на Български туристически съюз (БТС).

Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на инициативите. Инициативите алармират за сериозен проблем, свързан с хижите в България. Преди няколко години областната управа издава акт за държавна собственост за хижите „Македония“ и „Чакалица“ на името на Национален парк „Рила“, като пред БТС и туристическо дружество „Айгидик“-Благоевград това било представено като формалност, казват от инициативата.

Венцислав Венев внася подписите в НС. Снимка: БТС

Няколко години по-късно обаче от НП „Рила“ обявяват конкурс за нов стопанин на хижа „Македония“, което налага туристическото дружество да се бори на конкурсни начала за стопанисването на хижата. Хижа „Македония“ е строена през 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от различни общественици и други благодетели и с много доброволен труд от туристи.

Винаги се е стопанисвала от БТС чрез местното туристическо дружество, като в архива на Български туристически съюз се пазят много документи, доказващи това. Множество ремонти и подобрения са направени в хижата именно от БТС и от ТД „Айгидик“, а не от Държавата или НП „Рила“, а сега незнайно защо се решава НП „Рила“ да си присвои хижата, да я отдава под наем и като цяло да се занимава с една несвойствена за националния парк дейност, коментират от БТС.

Те очакват народните представители в 50-ото Народно събрание и министрите в Министерски съвет да си свършат работата по най-добрия начин, като оправят тази несправедливост. Предложенията на гражданските инициативи са деактуване на хижите „Македония“ и „Чакалица“ и спиране и анулиране на конкурса.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular