Saturday, June 29, 2024
HomeРегионКюстендилСъдът в Кюстендил остави в ареста 4-ма сирийци, каналджии на мигранти

Съдът в Кюстендил остави в ареста 4-ма сирийци, каналджии на мигранти

Районният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на четирима сирийци, обвиняеми за противозаконно подпомагане на чужденци /19 сирийци и един афганистанец/ да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона, с цел да набавят за себе си имотна облага.

Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

По данни на прокуратурата сред мигрантите е имало имало трима души, ненавършили 16-годишна възраст.

Съдът уважи искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, внесено от Районната прокуратура в Кюстендил.

С постановление на разследващия орган: Омар А. на18 г., Мохамад Ф., на 40 г., Ибрахим А., на 22 г. и Асаад А. на 42 г. са привлечени като обвиняеми за това, че на 15 юни, в района на село Добри дол, община Трекляно, на около 10 хил. м от държавната граница с Република Сърбия, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно – в нарушение на Закона за автомобилните превози, са подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на управлявани от тях моторно превозно средство.

От събраните в хода на досъдебното производство доказателства, в т.ч. показанията на разпитаните свидетели, макар и на този ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода”. Обвиняемите са установени по време на осъществяване на инкриминираното деяние. Съществува реална опасност да се укрият или извършат престъпление, пише в мотивите на съда.

Определенията, с които по отношение на четиримата граждани на Сирия е взета мярка за неотклонение “задържане под стража”, подлежат на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в тридневен срок.

RELATED ARTICLES

Most Popular