Friday, June 28, 2024
HomeРегионДупницаС идването на жегата: Скок на чревните инфекции в Дупница

С идването на жегата: Скок на чревните инфекции в Дупница

Внимавайте с майонезата, ако не се държи в хладилник става развъдник на салмонела, съветват инфекционисти

 

Скок на заболелите от чревни вируси и бактерии, отчитат в Дупница. 22 са регистрираните случаи на ентероколити в областта, сочи седмичният бюлетин на РЗИ.

Ръст на хората с оплаквания от стомашно неразположение, диария и повръщане, отбелязват и общопрактикуващи лекари и фармацевти в града.

„През последната седмица през аптеката минават десетки, които търсят лекарства за спиране на диария и повръщане, както и препарати за хидратация. Без значение от възрастта, търсят се лекарства както за деца, така и за възрастни”, споделят фармацевти.

„Най-честата причина за оплакванията в момента са вирусни инфекции, но освен вирусни има и бактериални. Вирусните протичат в рамките на 3-4 дни. Ако след този период оплакванията продължават, трябва да се търсят патогенни чревни бактерии. В момента в отделението по Инфекциозни болести в общинската болница „Св.Иван Рилски” се лекуват пациенти с доказани лабораторно случаи на салмонела, Cl difficille и ротавирус”, сподели началникът на отделението д-р Методи Попов.

Той е категоричен, че вирусните чревни инфекции са характерни за летния сезон, като обръща специално внимание на регистрираните случаи на салмонелоза.

„Хората трябва да внимават при консумацията на яйца, мляко, млечни продукти и месо. Не трябва да се допуска излагането им на топло. Особено внимание трябва да се обръща при консумацията на майонеза, която е много рискова храна през лятото. В заведения за бързо хранене може да се види майонеза поставена пред витрината или на масите за хранене. Пряко изложена на топлина и светлина за часове, тя се превръща в най-добрата среда за развъждане на салмонелоза. Майонезата е яйчен продукт и трябва да се съхранява задължително в хладилник при посочената температура. Всичко останало носи сериозен риск”, съветва инфекционистът.

В момента освен чревни вируси в града циркулират още единични случаи на варицела, паротит и инфекциозна мононуклеоза.

„Няма пикове, трябва да се спазва добра хигиена и правилата за съхранение и приготвяне на храна. Морските вируси все още са далеч, но лятото идва със своите предизвикателства”, коментира още д-р Попов.

RELATED ARTICLES

Most Popular