Saturday, June 29, 2024
HomeРегионКюстендилТеч изби на прясно ремонтирания Кадин мост, местните недоволни

Теч изби на прясно ремонтирания Кадин мост, местните недоволни

Реставрацията на 551-годишния Кадин мост в Невестино изправи на нокти местното население. Ремонтните дейности приключиха наскоро, като в обновяването му се изляха около 400 000 лв. Парите са по Програмата за трансгранично сътрудничество с македонската община Дойран. Резултатът обаче не се понрави на хората в Невестино. Според тях след ремонта съоръжението е неизползваемо. Обилните дъждове пък предизвикаха теч в конструкцията. Пред bTV кметът на общината Димитър Стаменков заяви: „Между самите камъни има пукнатини, които са от структурата на скалата. Те пускат вода“.

Напрежение предизвика и решението мостът да се използва само от пешеходци. Експертна комисия с представители на Националния институт за недвижимото културно наследство и специалисти по пътно движение е взела решение Кадин мост да остане във възстановения му автентичен вид, а по калдъръма да се движат само пешеходци и туристи. Местните обаче не са съгласни прочутият мост да остане само туристическа атракция. Затова те направиха и подписка, с която над 500 души искат да се положи асфалт, а движението на превозни средства по моста да става при определен режим. Кадин мост разделя селото на две, а за да стигнат до здравната служба и магазина, местните трябва да заобиколят с колите си разстояние от над километър. Хората настояват по моста да минават линейки, пожарни, малки бусове.

Мостът обаче остава с каменна настилка. След премахването на асфалта по време на реставрацията специалистите забелязали следи от различни епохи, като например соларен символ и Багдадска роза.

„Отдолу е оригиналната настилка от плочи от антична Пауталия. Тя излезе, върху нея е имало и антични надписи от свалени плочи от уличната мрежа. То е впечатляващо за тези хора, които имат душа и сърце и обичат България“, каза архитект Юли Фъргов.

Затова решили да остане така – с каменна настилка, а не както е по проект – с 8 см асфалт.

Кадин мост е паметник на културата от национално значение. Архитектурата му е смесица от антични средновековни и ренесансови форми. Построен е през 1470 г.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Кметът на общината Димитър Стаменков е крадец и боклук. А нариодеца си го обича Да го облизват сега КТи

Comments are closed.

Most Popular