Sunday, June 30, 2024
HomeРегионДупницаУвеличиха заплатата на шефа на ОбС в Дупница

Увеличиха заплатата на шефа на ОбС в Дупница

Гущеров пита за пътуванията на Дангов извън страната, предложи да му издигнат паметник, за да продължи сондажа в Бистрица

След спорове Общинският съвет в Дупница гласува увеличението на работното време и на възнаграждението на председателя Костадин Костадинов. След  дебати бе прието и предложението сумата от 200 000 лв., отпусната на предишната сесия за заплатите на работещите във “В и К –Дупница”, да се осигури от преходните остатъци по бюджета на община Дупница за 2023 г.

С промяната на работното време от 4 на 6 часа, следва да се увеличи и възнаграждението на председателя, стана ясно от докладната запискана Станислав Страшимиров. Съветникът от СДС поясни още, че с приемането на предложението ОбС шефът ще може да заделя от заплататаза възнаграждение на юриста на Общинския съвет Милен Попов. Както е известно, след като бе освободен от кмета Първан Дангов, Попов работи безвъзмездно. “Не може юристът да работи без възнаграждение. Вече не ни се дава и вода на заседанията”, заяви Страшимиров. Думите му бяха отправени към общинския съветник от БСП Ивайло Петров, който коментира, че докладната е немотивирана. „Мотивите, които посочвате от микрофона, не са записани в докладната. Как да подкрепим докладна без мотиви?!“, каза Петров.

„Измислете нещо! Вие без пари ли работите?”, репликира Страшимиров.

„Ясно е, че БСП няма да подкрепите нищо градивно! Предложете вие! Защо не се изказахте за заплатата на кмета, който щял да дарява от нея“, коментира Емил Гущеров от ГЕРБ. И предложи съветниците да дадат по 100 лв. от джоба си, за да има и за вода. „Не е проблемът водата. Проблемът е поведението на кмета! Той ни унижава! Милен Попов не е за тия пари! Защо Дангов махна Милен Попов?“, допълни Гущеров. По-късно Емил Гущеров направи и друго предложение – да бъде издигнат паметник на  Първан Дангов, за да изпълни решението на съветниците и да възобнови сондажа в село Бистрица.

В подкрепа на докладната се изказаха още Георги Георгиев и Иван Раков от КОД-ВМРО и Иво Ников от ПП-ДБ.

Първан Дангов обясни, че Милен Попов има способността да умело да формира сред съветниците мнение, което е изгодно някому. Уточни, че в разрез с морала като адвокат защитава бившия зам. –кмет Олга Китанова, заставайки в съдебната зала на страната на нарушителя, срещу общината, в която работи.

Станислав Страшимиров

„Първан Дангов не може да говори за морал“, реагира Костадин Костадинов. Председателят покани съветниците от БСП да ходят в кабинета на председателя, за да видят, че се работи. „Каня ви в моя кабинет, това е предизвикателство към вас, идвате за по 2 – 3 часа. Милен Попов всеки ден идва. Неудобно ми е вече да го викам, без да му се плаща“, заяви Костадинов.

Предложението бе прието със 17 гласа „за“ и 3 „въздържал се“. Така от 1 юли председателят ще взема 4 860 лв. основна заплата –  67,5% от основното месечно трудово възнаграждение на кмета на общината Дупница, което е 7 200 лв.  Председателят ще получава и допълнително възнаграждение за всяка година придобит трудов стаж и професионален опит в размер на 1% върху основната месечна работна заплата и щеползва 20 работни дни платен годишен отпуск.

При обсъждането на средствата за заплатите на работещите във В и К стана ясно, че съветниците трябва да посочат откъде да се вземат 200 000 лв. “Сумата е за забавени с един месец възнаграждения. Ние гласувахме и очаквах Дангов да направи превода. Хората от В и К ми звъня, , питат. На предната сесия той не каза “нямаме пари”. Сега като запишем откъде да ги вземе, топката е у него”, заяви Костадин Костадинов. Докладната се прие с 26 гласа “за” и 1 “против”., като “против” бе Георги Рангелов от ДПС.

И на това заседание с въпроси към кмета се обърна Емил Гущеров. Той попита Първан Дангов какви задгранични пътувания е имал и колко средства са дадени от общината за тях. Дангов отговори подробно и бе категоричен: “Не е похарчен 1 лв. на общината“.

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular