Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионДупницаУченици от Дупница с медали от международен турнир по математика

Ученици от Дупница с медали от международен турнир по математика

Възпитаници на ОУ „Евлоги Георгиев“ от Дупница се завърнаха с медали от международния турнир „Математика без граници“. В индивидуалната надпревара със сребро се окичи Александър Радев. Бронзовият медал грабна Дария Таушанска. За първи път, малките математици имаха възможността да участват и в отборна надпревара от подобен ранг.

Третокласниците Александър Радев, Емил Илиев и Калин Кюркчийски завоюваха сребро, като останаха само на една точка след златото. Участие във финала взе и второкласникът Румен Деянски. Изявените математици са ученици в най-старото учебно заведение в Дупница, с преподаватели Таня Орманкова и Тодорка Пиликоева. Всички те посещават сформирания клуб „Наследници на академик Георги Наджаков“, с ръководител Антони Стоянов.

 

Завоюваните медали от децата се оценяват високо и от директора на училището Тодор Петков, който лично подкрепяше своите ученици по време на международния турнир, който се проведе в Несебър. „Заслугата е голяма. Това е международно състезание, в което нашите деца участват за първи път. Всеки ден отделяха време за подготовка, сработваха се, изграждаха стратегия, за да да се представят добре като отбор в надпреварата, дадоха много от себе си и се представиха чудесно за възрастта си. Пожелаваме им скоро да се завърнат и със злато от голям международен турнир. Благодарим на директора, учителите и ръководителя на клуба Антони Стоянов. За всички нас това е голяма радост“, сподели дядото на капитана на отбора Александър Радев, който също е пътувал до Несебър, за да придружи своя внук по време на големия математически турнир.

Само преди няколко месеца запалените математици Александър Радев и Калин Кюркчийски успяха сами да организират турнир по математика и в собственото си школо, като поканиха за участие деца от всички училища в Дупница. Двамата сами намериха спонсори и осигуриха грамоти и медали за всички участници в надпреварата.

RELATED ARTICLES

Most Popular