Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионКюстендилФутболните клубове в Кюстендил се обединиха

Футболните клубове в Кюстендил се обединиха

Четирима бивши на Марек се събраха в новосформирания отбор

В конферентната зала на „Парк хотел Кюстендил“ се извърши обединението на двата местнифутболни клуба. Това са ФК Кюстендил и ФК Велбъжд.

Отборът се устремява към Сезон 2024/2025 с амбициозната задача да се завърне в професионалния футбол на България.

В продължение на повече от едно десетилетие Кюстендил имаше два футболни клуба. През последните месеци, след встъпването ми в длъжност като кмет, поставих задача на моя екип да търсим вариант за обединение, защото винаги съм бил воден от сентенцията, че съединението прави силата и Кюстендил има място за един силен отбор – както е било, и се надявам да бъде.Toва съобщи кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов по време на представяне на Концепция за развитието на футбола в Кюстендил за сезон 2024/2025.

Инж. Атанасов посочи, че до обединението на двата клуба се стигна след детайлни и продължителни преговори, като към настоящия момент се взема за правоприемник ФК „Кюстендил“ – тъй като мъжкият отбор на клуба се състезава в Югозападната Tрета лига и има изградена инфраструктура за детско юношеска школа, като там се състезават около 300 деца.

„За пръв път в последните 10 години Кюстендил ще има един клуб, с изградена професионална структура на управление, с ясни цели и единна методика за работата с децата и юношите, като тя ще бъде съобразена със съвременните изисквания за развитието на детско-юношеските школи”, каза още кметът на Община Кюстендил.

По време на срещата ресорният зам.-кмет Кристиян Иванчов представи концепцията за развитието на Мъжкия отбор, като посочи, че отборът ще има професионална организация на управление с достатъчно на брой треньори, покриващи всички аспекти на подготовката и участието в Първенството на Югозападната трета лига за сезон 2024/2025 г. и подготовка за завръщането на Кюстендил в професионалния футбол.

В момента се извършва селекцията на отбора.

Снимки: Община Кюстендил

ФК Кюстендил  потвърди привличането на Дани Младенов като играещ треньор на отбора, а Любомир Тончев се завръща от Струмска слава, за да му бъде помощник. Досега Младенов играеше за Янтра. Треньор на вратарите ще е Красимир Петков, кондиционен треньор Румен Омерски.

Димитър Илиев си идва от Марек в Кюстендил, за да бъде играещ спортен директор. Първите сигурни нови са също бивши футболисти на Марек – Боян Стойнев и Даниел Гогов, който за последно бе в Беласица Петрич.

От тима са освободени други двама бивши играчи на Марек – Майкъл Георгиев и Евгени Гроздин, както и Николай Орозов.

Капитан ще бъде Боян Стойнев, чиято футболна кариера е започнала от ФК Велбъжд.

В отбора се завръщат редица кюстендилски футболисти с дългогодишен опит в Първа и Втора лига, а именно: Даниел Младенов, Димитър Илиев, Боян Стойнев, Александър Александров и Александър Михайлов, като до старта на подготовката ще бъде известен пълния списък имена на всички футболисти.

Отборът ще стартира подготовката си на 26 юни.

Засегната бе още и темата за финансирането на обединения футболен клуб: мъжкият отбор ще разчита както на финансиране от страна на Община Кюстендил, така и на набирането на средства от спонсори и дарители, като на всеки един спонсор ще бъде отредено място за реклама на стадион „Осогово“.

По време на срещата стана ясно още, че с цел подобряване на материалната база на стадиона, започват частични реконструкции както на терена, така и на съоръженията.

Кметът инж. Атанасов представи структурата на детско-юношеска школа. Неин шеф ще бъде Мартин Йорданов, който до момента беше старши треньор на мъжкия отбор на ФК Кюстендил.

Таксите за участие във всички възрастови групи остават 40 лв. на дете. Освободени от такси остават учащите в Спортното училище, социално слаби, всяко второ дете в семейството и деца, които са отсъствали по здравословни причини.

Обединеният ФК „Кюстендил“ ще има детско-юношеска школа с над 350 деца.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular