Wednesday, June 26, 2024
HomeБизнесЧeрешопроизводителите в Кюстендилско закъсаха!

Чeрешопроизводителите в Кюстендилско закъсаха!

Кампания няма, защото няма пазар, черешите приключват

„Няма кампания. И единия, и другия италианец се направиха на по-италианци. Обещаха да изкупуват черешите, а не ги взимат. Не се бере, защото не се реализира. Какафония е“. Така земеделският производител от Кюстендил Валери Йовев описа картината на тазгодишния черешобер в общините Кюстендил и Бобов дол.

Дългогодишният овощар обясни, че италианските бизнесмени Микеле Мастропаско, който има фабрика за преработка на череши в кюстендилското село Копиловци, и неговият колега и сънародник Микеле Санторели, притежаващ такова предприятие в Пловдив, не удържали на думата си и за изкупната цена.

„Обещаха да купуват продукцията по 1, 30 лв. на килограм, сега я взимат по 1, 1, 10, 1,20 лв. На среща с производители и кмета на Кюстендил Огнян Атанасов бяха казали, че няма да купуват от Турция и Гърция, а оттук. Оказа се, че са излъгали. Сега не могат да я изкупят. Един ден купуват, на другия – не. Един ден – жълти, на другия червени. Нямали машини или квоти, не знам какъв е проблемът, не казват. Нямат касетки, нямат пари. Почти е невъзможно изкупуването. А черешите зреят, но ще останат необрани. Особено ако завали. Ако е топло времето, може да се прибере нещо, но ако завали. Черешите приключват. Няма кой да ги купува. Няма възвръщаемост. А много градини се насадиха, много труд е хвърлен“, обясни Йовев.

Той разказа, че в предишни години в района е имало над 100 изкупвателни пункта, а сега се водят 25, но реално работят 4-5. В Копиловци всички пунктове работили само около една седмица, след което спрели. В добри времена за черешопроизводителите са брани и изкупувани по 100 тона на ден, а в момента – по 12, 15 до 20.  „Сега карат по един ТИР дневно – 15- 20 тона. Изкупуват и за пресна консумация от вътрешността на страна – райони, където няма череши – Враца, Монтана, София, на 2 – 2, 50 лв. килото, но малко“, подчерта Валери Йовев. По груби сметки на производители заради липсата на пазар на места неприбраната продукция ще стигне 50 %.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular