Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългария1/4 от работещите в средното образование са с увеличени работни заплати

1/4 от работещите в средното образование са с увеличени работни заплати

Една четвърт от работещите в системата на средното образоване са с увеличени работни заплати, показват резултати от проучване на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.
В писмо до министъра на образованието Николай Денков от профсъюза настояват МОН незабавно да увеличи заплатите така, както е договорено в края на март.
В анекс към Колективния трудов договор е договорено 12,3% средно увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти.
Пред “Хоризонт” председателят на синдиката Юлиян Петров коментира:
“Нямам и съмнение, че това ще се случи, но бихме искали то да бъде навреме, защото инфлацията не чака и всъщност и без това учителската заплата се обезцени в последните няколко месеца”.
От синдиката посочват още, че ще предложат на правителството 10% увеличение на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за тази година, заради високата инфлация:
“Очакваме едно следващо и препоръчваме едно следващо увеличение с актуализацията на Държавния бюджет от 10 процента. На този етап то звучи справедливо”, каза Юлиян Петров- председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.
От профсъюза са категорични, че увеличението ще се отстоява с всички възможни законови средства, включително протестни и стачни действия./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular