Saturday, May 18, 2024
HomeРегионРазлог1 5000 кукери ще разтърсят Разлог в събота за VII международен кукерски карнавал...

1 5000 кукери ще разтърсят Разлог в събота за VII международен кукерски карнавал „Старчевата“

 

 05-02-a857_l

При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната протича подготовката за VII международен кукерски карнавал „Старчевата“ 2017. В него ще вземат участие и 4 групи от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина.
Кукерският празник се организира от община Разлог, под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев. Град Разлог е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1996 година и неведнъж е бил домакин за посрещане на представителите на федерацията, начело с нейния президент Хенк ван дер Кроон. Честта да бъде член на Федерацията Разлог получава след спазване на вековната традиция, свързана с кукерските игри и представянето им по неповторим начин от сборна кукерска група в различни карнавали и фестивали не само в България, но и в много страни от Европа.
Наименованието на кукерския карнавал в Разлог идва от уникалното местно назоваване на кукерите – “чауши” или “старци”, оттам и „Старчевата“. Чрез кукерския карнавал се разширява информираността на хората относно възстановяването на традициите, специфични за различни райони на България, популяризиране на кукерските игри, представянето на кукерски игри като фактор за съхраняване, предаване и развитие на културните традиции и демонстрирането на богатството и разнообразието на фолклорните традиции.

VII международен кукерски карнавал „Старчевата“ е с конкурсен характер, а оценяването ще се извърши от експертно жури.
Празникът ще започне в 10.00 ч., като шествието с официалните гости тръгва от НЧ “15.09.1903-1909“ и ще продължи до централния площад в Разлог, където участниците ще превърнат българския фолклор и обичаите в пленяващо преживяване, което омайва със своя колорит и красота.

На работна среща в конферентната зала на Общинска администрация – Разлог бяха взети важни решения, относно организацията и протичането на мероприятието. Срещата бе водена от зам.-кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, а участие взеха още гл. инспектор Христо Арнаудов – началник на РУ на МВР – Разлог, и Росен Коцаков – полицейски инспектор „Пътен контрол“ към полицейското.

RELATED ARTICLES

Most Popular