Wednesday, June 12, 2024
HomeНовиниСвят10-годишно българче пострада при мафиотска стрелба в Калабрия, в болницата момчето е...

10-годишно българче пострада при мафиотска стрелба в Калабрия, в болницата момчето е поставено под полицейска охрана

Детето е ранено в корема, няма опасност за живота му, смятат лекарите от здравното заведение в Реджо Калабрия

 

Десетгодишно българско момче е ранено по време на стрелба по представител на калабрийската мафия Ндрангета, съобщиха италианските медии, цитирани от “24 часа”.

Двама мъже застреляли на място 39-годишния Фабио Джузепе Джофре в притежавания от него имот в Семинара, Калабрия. С него по това време обаче се намирало и детето на живеещи наблизо българи.

Не е ясно дали момчето работело при Джофре, въпреки крехката си възраст, или просто било с него, за да види животните в къщата му. В момента това се изяснява от следователите, разследващи убийството. Детето било ранено в корема, но не е с опасност за живота. Откарано е в болницата на Реджо Калабрия.

Следователите нямат съмнение, че става въпрос за убийство от мафиотски тип – стрелците стреляли, за да убият, след което се отдалечили пеша, минавайки през полето близо до къщата.

Преди десетина години пак на това място се разиграл и друг кървав театър, този път с участието и на жени, свързан със саморазправа вътре в средите на Ндрангета.

При последния случай обаче убийците не са се спрели дори в присъствието на дете. Разследването се води от Дирекция „Антимафия“ в Реджо Калабрия, която заедно с Прокуратурата на Палми се опитва да разгадае динамиката на престъплението. Те се мъчат да разберат дали става въпрос за нападение в средите на Ндрангета от Семинара, или пък за отмъщение срещу Джофре. Той е свързан с едноименния клан. Въпреки това се смята открай време за “разпасано куче”, което действа, както иска. Бащата на убития също бил част от клана, но починал малко преди да бъде осъден окончателно.

Според подслушани телефонни разговори на хора от клана в миналото Джузепе Джофре извършил през 2007 г. “неоторизирана” от клана кражба – нещо, което не се понравило на босовете й. Въпреки че били роднини, чичото на Джофре, известен с прякора Нино Бонго, бил записан да казва как племенникът му трябва да бъде застрелян, ако се появи в Семинара.

Само преди пет месеца в къща на Джузепе Джофре бил намерен оръжеен арсенал от седем пушки, за които се оказало, че са откраднати в Северна Италия. Те били скрити от Джофре под мрежата, използвана за събиране на реколтата от маслини. Джузепе бил арестуван през февруари, но вече бил пуснат на свобода, затова и отишъл спокойно в имота си в Семинара. Там трябвало да се погрижи за животните в помещенията отвън и именно в този момент с него се оказало българското дете. Следователите не дават други подробности за родителите на детето.

По-късно вчера стана ясно, че раненото в корема българче е поставено под полицейска охрана. То се намира в болницата на Реджо Калабрия и е свидетел на разстрела на 39-годишния Фабио Джузепе Джофре от двама мъже в имота му. Под полицейска охрана са поставени и родителите на момчето. Става въпрос за българи, живеещи от дълго в Калабрия и работещи в земеделието. Те били съседи и приятели на Джофре. Решението за надзора е взето от шефа на полицията в Реджо Калабрия Рафаеле Граси.

“Ти си син на всички нас, Калабрия е с теб”, обърна се с декларация към българчето губернаторът на област Калабрия Марио Оливиеро. “Това десетгодишно дете се бори за живота си. Няма никаква вина, освен тази, че обича животните и че е било в компанията на мъж, убит с картечен откос”, каза още губернаторът.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular