10 интересни факта от автомобилната история

Историята на автомобилите датира още от 18 век, когато се произвеждат първите парни двигатели. През 1807 година Франсоа Исаак де Риваз проектира автомобил задвижван от двигател с вътрешно горене, работещ с горивен газ. Малко по-късно, през 1886 г, Карл Бенц създава автомобил с 4 телени колела и 4 тактов двигател, разположен върху задния мост. С него се поставя началото на „модерните автомобили“.

Автомобилът на Карл е патентован под името „Benz Patent Motorwagen“.

Конкуренцията в автомобилната индустрия бързо набира скорост и ние сме избрали да ви посочим 10 интересни факта именно от нея.

1.

Адолф Хитлер е наредил на Фердинанд Порше да произведе автомобил „Volkswagen“, което буквално означава „народна кола“, която по-късно се превръща в познатият ни „Бийтъл“ (бръмбар).

Интересното е, че съществува скица на модела от 1930-та година, която е нарисувана от самия Хитлер и изключително много прилича на производствената версия. Смята се, че Адолф Хитлер първоначално дал скицата на Даймлер-Бенц, преди да бъде връчена на Порше в Нюрнберг.

2.

През 1971 г. кабинетът на индийският премиер Индира Ганди предлага производството на „народна кола“ (people’s car) – договорът за която е даден на Санджай Ганди. Преди да се свърже със Suzuki, Санджай Ганди води преговори с Volkswagen AG за евентуално съвместно предприятие, включващо трансфер на технологии и производството на индийската „народна“ кола, която трябвало да проследи успеха на немския „Бийтъл“.

Въпреки това Suzuki са по-бързи в предлагането на осъществим дизайн, като крайният модел се основава на Suzuki 796 и пренаписва автомобилната история в Индия под баджа Maruti 800.

3.

Rolls-Royce e компания за производство на автомобили и самолети създадена през 1906 г. от Чарлс Стюарт Ролс и Фредерик Хенри Ройс.

През същата година Rolls-Royce пуска първата си кола – Сребърният призрак (Silver Ghost). През 1907 г. колата записва рекорд за преминаване на 24 000 километра по време на шотландските проучвания за надеждност.

4.

Най-скъпата кола, която някога е била продадена на публичен търг е Ferrari 250 GTO. Легендарният модел произведен само в 36 бройки бе продаден тази година на изпълнителният директор на WeatherTech Дейвид Макнийл за умопомрачителната сума от 80 млн. долара.

Специалисти твърдят, че това е един от най-оригиналните и запазени екземпляри от серията, но на 24-25 август т.г. на търг в Монтерей ще бъде показан още един 250 GTO с интересно минало и експерти смятат, че цената му ще подобри рекорда.

5.

Като млад мъж Хенри Форд ремонтира часовници на приятелите си и семейството си с инструменти, които сам си е направил. Получил от баща си първия джобен часовник на 15-годишна възраст и многократно го разглобявал и сглобявал.

6.

През 1916 година 55% от автомобилите в света били Ford Model T. Рекорд, който още не е подобрен.

7.

Голяма част от моделите на Volkswagen са кръстени на ветрове. Passat– от ‘Пасатите’, които са постоянни ветрове, духащи целогодишно от североизток към Екватора. Golf – кръстен на Гълфстрийм течението, Polo – на полярните ветрове и Jetta – Джет поток – тесни потоци с много силни ветрове.

8.

Първият акт за превишена скорост бил написан през 1896 г. на автомобил, който се движел с „невижданата“ скорост от 13 км/ч. Интересното е, че полицаят настигнал колата с колело, за да я отбие за проверка. Актът, който Уолтър Арнолд получил бил доста солиден, тъй като той надвишил 4 пъти максималната позволен тогава в Падок Грийн (Кент) скорост от 3 км/ч с МПС.

9.

Първите шосейни автомобили имали лост, вместо волан за управление, подобно на лодките с извънбордов двигател.

10.

Ямайският реге певец и композитор Боб Марли притежавал BMW не заради престижа на марката, а заради съвпадението на буквите с инициалите на бандата му BMW – Bob Marley и Wailers.

Източник – nastarta.com