100 съкратени миньори запушиха пътя към ТЕЦ „Бобов дол”, шефът на „Въгледобив” инж. Златанов: Ще изплатим парите ви за 6 м.

 

13-01-06-blokada1
Пред централата на предприятието

Близо 100 души от съкратените миньори от рудник „Бабино” блокираха пътя на камионите към ТЕЦ „Бобов дол” като протест срещу неизплатените им обезщетения и едната брутна заплата. Недоволните миньори имат да получават различни суми, като средната е около 1 000 лева.

13-01-06-blokada3
Спряха пътя на камионите
13-01-06-blokada2
Миньорите отхвърлиха погасителния план, предложен от ръководството

Съкратените работници обсъдиха закъсненията в плащанията с директора на „Въгледобив” инж. Харалампи Златанов. „Предлагам ви от следващата седмица да влезе в сила погасителен план, според който да ви бъдат изплатени възнагражденията.

%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2
Харалампи Златанов
177-01-02 Елза Величкова
Елза Величкова

Предвижда се в продължение на 6 месеца да си получите парите, като това не означава, че ще ги вземете на 6 пъти. През февруари парите си ще получат съкратените през ноември и така нататък… Категоричен съм, че си държа на думата, вече си получихте и ваучерите за храна. Вашите пари са депонирани, изпитваме трудности и не можем да платим всичко накуп“, заяви инж. Харалампи Златанов.

Миньорите обаче не се съгласиха на споразумението, те настояха да получат възнагражденията си, тъй като имали заеми към банкови институции.

Кметът на Бобов дол Елза Величкова също бе пред сградата, след това с протестиращите се отправи към ТЕЦ „Бобов дол”, където за кратко миньорите блокираха влизането на камионите на кантара.

Работниците обявиха, че ще се събират всеки ден в 10 часа, докато не получат дължимите си суми. Много от тях вече са регистрирани и в Бюрото по труда, други пък виждат изход от ситуацията в Терминал 2.