Saturday, June 29, 2024
HomeРегионБлагоевград100 000 рибки пускат в реките в Югозападна България

100 000 рибки пускат в реките в Югозападна България

Започна зарибяване с балканска пъстърва на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), съобщиха оттам.  Общо 15 000 рибки вече са разселени в реките в района на горските стопанства Симитли, Кресна, Катунци и Струмяни. Зарибителният материал е доставен от пъстървово стопанство “Тошков чарк”.

Кампанията по зарибяване на горните течения на реките с балканска пъстърва се провежда в периода 15-20 юни. Зарибяването ще се извърши на територията на 22 стопанства, като след приключването му се очаква над 100 000 рибки да обогатят реките на Югозападна България.

Балканската пъстърва (Salmotruttafario) е най-ценният и най- бързо изчезващ вид в нашите реки. Затова и едно от ловно-стопанските мероприятия на територията на ЮЗДП  всяка година да извършва разселване на на този вид риба в подходящи за целта реки.

Зарибяване ще има и на териториите на ДГС Кюстендил, Осогово, Рилски манастир, Тетевен, Самоков, ДЛС Витошко Студена, каза за БТА говорителят на дирекцията Ирина Жерева.

Зарибяването се извършва при спазване на редица условия, които да гарантират възможно най-добрите резултати. Пролетта (от края на април до края на юни) е най-подходящото време за извършване на тази дейност, казаха още от ЮЗДП.

RELATED ARTICLES

Most Popular