14-метрова елха е поставена на площад „Велбъжд” в Кюстендил

  • Палят светлините на коледното дърво на 5 декември, още 8 изкуствени елхи ще бъдат поставени в градинките на центъра

 

Коледна елха бе монтирана на кюстендилския площад „Велбъжд” 10 дни преди официално да бъдат запалени празничните светлини в града.

Елхата по традиция е доставена от местността Двете реки, в близост до параклиса „Св. Илия” в Осоговската планина. Висока е 14 метра и с помощта на кран бе поставена в центъра на площада. През вчерашния ден вечнозеленото дърво бе укрепено и опънато с кабели, за да е устойчиво на вятър и мокър сняг. Предстои на дървото да се постави връх, който ще свети в различни цветове и ще се вижда отдалеч. След това ще започне да се поставя и украсата по коледното дърво.

Аранжировката ще бъде дело на Евгени Паунов и Жоро Бенгаров, които работят в общинския отдел “Култура” и вече украсиха централната пешеходна алея и градинките в парк „Галерия”. Официално светлините на елхата ще грейнат на 5 декември, като преди запалването на лампичките и останалата украса от 17,30 часа ще има богата празнична програма.

“Всяка година има различни и нови неща. Така ще бъде и тази. Освен украсеното коледно дърво и арката, ще има много светлинки и по градинките в центъра, както и 8 изкуствени светещи елхи. Също така ще има и светещи еленчета и сърнички, поставени, както е в градинката при читалището. Стремежът ни е да създадем на нашите съграждани коледно настроение и да ги накараме да се усмихват по-често”, разкри малко от коледната украса в центъра на областния град, която ще бъде поставена и ще радва кюстендилци в празничния месец декември.