Saturday, June 29, 2024
HomeРегионПетрич150-години от рождението на българския пълководец полк. Борис Дрангов

150-години от рождението на българския пълководец полк. Борис Дрангов

В петричкото село Дрангово е изграден паметник на пълководеца и чешма в памет на загиналите от полка му

150-годишнината от рождението на българския пълководец полковник Борис Дрангов отбелязваме тази седмица.
„Войната е строг и страшен изпит. Който безпогрешно открива всички недъзи и всички достойнства на човека.“ Тези думи на пълководеца Борис Дрангов бяха припомнени по време на церемонията в София за 150-годишнината от рождението му.
Тези думи си припомни и неговата внучка – Райна Дрангова, когато политици, военни и много граждани поднесоха венци и цветя на паметника му във Военната академия в София. Но примерът от една война винаги трябва да е поука за поколенията.
“Войната винаги ме ужасявала. Сега тази война е абсолютно ненужна на цивилизования свят, където брат с брат се избиват по едни жесток начин. Това незапомнена подлост, която се случи с Украйна. Моят внук отиде на границата, за да помогнат на семейство украйници”, каза за сегашната война Райна Дрангова .
А внукът на Райна Драгова – Ангел, аха да не се съгласи да не говори за това пътуване до румъно – украинската граница. „Направили сме каквото трябва“, е краткото му обяснение.
“Хората са в шок, бяхме на румъно-украинската граница, за да помогнем на две жени и 4 деца, бягаши от войната в Киев и Бяла Черква, стресирани са, ние като българи сме показали, че сме народ, който помага на другите народи…”, сподели още за БНР наследникът на българския пълководец Борис Дрангов – Ангел.
Той е бил командир на Пети пехотен Македонски полк по време на Първата световна война. Известен е като велик военен педагог, а със своя скромен и отдаден на родината живот е останал светъл пример за всеки български патриот.
В петричкото село Дрангово се издига бюст-паметник на Борис Дрангов, където местните хора се кланят и поднасят венци на годишнини, свързани с живота и делото на полковника. Военен паметник „Дрангова чешма“ е издигната по инициатива и по нареждане на полковник Борис Дрангов в селото.Той е командир на 5-ти Македонски полк по време на Първата световна война. През 1916 г. полкът е разположен в района на селото, което се намира на 6 км. от град Петрич. Дранговата чешма е издигната в памет на загиналите от полка и е осветена под ръководството на полковник Дрангов на 16.04.1916 година.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular