1500 дъновисти посрещнаха Слънчевата Нова година, събираха боклуци на Езерата

Жандармерия и полиция държат под око събора, шефът на полицията в Дупница Б. Динев: Извършени са стотици проверки

 

Над 1500 последователи на Петър Дънов се включиха в посрещането на Слънчевата Нова година и изиграха танца паневритмия край езерата в Рила планина. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности.Според тях човек, посрещнал първите слънчеви лъчи в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца. Празничната паневритмия, която се изпълнява край езерото Бъбрека, започна в 10,00. Сред гостите тази година има големи групи от Канада, САЩ, Русия, Испания, Италия, Мексико, Индия, съобщава БТА. Ежегодният лагер в Рила събира не само последователи на Дънов, но и много туристи, дошли да видят танца паневритмия. Стотици членове на Бялото братство се включиха в почистването на района на Седемте рилски езера и на двете така наречени Паничени езера в съседство. Те събираха отпадъците.

Борислав Динев

Освен почистване на езерата от братството са организирали през тази година и рекултивация на туристическите пътеки и каменните ограждения по обозначените маршрути в района на Седемте езера.

Жандармерията държи под око събора на Бялото братство в Рила. В района на Сапарева баня, курорта Паничище и по маршрута за придвижване на участници и гости има засилено полицейско присъствие. За да не се допускат инциденти и нарушения на обществения ред, които да помрачат празника, служители на РУ-Дупница и жандармерия провеждат специализирана полицейска операция. Струпването на полиция е по инициатива на началника на РУП-Дупница Борислав Динев. Стриктно се проверяваха свидетелства за управление на МПС, наличие на застраховка „Гражданска отговорност“, проверяваха се водачите за алкохол и упойващи вещества и др.

“Няма конкретен повод за засилените проверки, поканих допълнителните сили от сектор „Жандармерия” с цел превенция. Заради празника на дъновистите идват много граждани, а сред тях има и много чужденци. За реда, а и за спокойствието на хората поканих допълнителни сили. Проверките ще продължат и идната седмица. Град Сапарева баня се очерта като силен курорт, над 500 палатки има в Паничище, туристопотокът продължава и ние като полицейска структура сме длъжни да реагираме и да имаме готовност да противодействаме при някои нежелателни  ситуации. Към момента са извършени стотици проверки. Проверяват се багажи, лица със съмнително поведение, търговски обекти, къщи за гости, хотели. Има множество сигнали за висока музика, работим по всички линии. Към настоящия момент няма констатирани нарушения”, съобщи за „Вяра“ Борислав Динев.