17-годишната майка Стефка Райчова от Кюстендил мечтае да се изкатери на Айфеловата кула, отглежда дъщеря си Сарая с ваучери за 37 лв.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Любка -свекърва и Васко – син  

Ваучер за храна и памперси като детски надбавки вместо пари получи 17-годишната Стефка Райчова от Кюстендил след промените в Закона за социалното подпомагане. С тези помощи тя отглежда 2-годишната си дъщеря Сарая.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Стефка – непълнолетна майка

„Родих на 15 години при доктор Стоилкова. Получавах майчинство, докато Сарая навърши 1 годинка, сега взимам само купоните. Мисля, че не е правилно на нас, непълнолетните майки, да ни дават ваучери вместо пари. Има много жени като мен. И моето дете боледува, аз с какви пари да му взимам лекарствата, да чакам да стане 16-а дата на месеца ли?“, пита майката. Ваучерът е на стойност 37 лева и с него се пазарува в точно определени магазини в Кюстендил. „Тези пари даже не стигат и за памперсите, ние купуваме в по-големи количества и аз си доплащам. Освен това детето расте и има нужда и от дрешки, от играчки“, добавя и съпругът й Васко, който е на 23 години. Двамата все още нямат сключен брак, тъй като Стефка не е навършила необходимите години.

“Освен това с тези ваучери дават и пюрета, но моето дете не ги иска. Мечтая да имам още едно дете, не повече. Трудно е, няма пари. Не съм съгласна с това деление – пълнолетните майки да получават детските надбавки в пари, а ние под формата на ваучери“, коментира още тя.

Двамата с Васко се събрали преди две години, въпреки че родителите им не били съгласни, тъй като Стефка била много малка. „Получи се така, че дете дете гледа, не бяхме съгласни, но като се обичат“, споделя свекървата Любка, която е на 39 години. „Не се стигна до осъждане за това, че се събрах да живея с непълнолетно момиче. Нашите отидоха, подписаха се под едни документи и така заживяхме заедно, защото много се обичаме“, споделя Васко.

Финансова помощ оказва свекървата Любка, тя се грижи за две четиригодишни близначета във Франция. „Не знам колко получава, но семейството там я чака с нетърпение. Полетът й е на 9 януари. Те й го поемат. Грижи се за тези деца от бебета, много са доволни. Чакат я да отиде, а ще се върне при нас през август, за рождения ден на Сарая, внучката си“, споделя младата майка  Стефка. „Много ми се ходи и на мен във Франция, тя даже свекървата има снимка на Айфеловата кула. Знае френски и италиански. Но с това дете, дори и да заминем с мъжа ми, аз няма да мога да работя“, споделя Стефка.