17 куриозни факта за автомобилите, които едва ли сте чували

От първата глоба за скорост в историята до страната, в която е строго забранено да тръшнете вратата

Историята на автомобилите е пребогата и изпълнена с невероятни факти, някои от които са неизвестни за мнозина . Още от началото на ХХ век колите се използват като транспортно средство и съответно имат свой „живот”, чието пълно описания ще отнеме години. Вижте някои любопитни факти и събития, за които вероятно не сте чували или пък сте забравили…

 

Първата глоба за превишена скорост е наложена през 1896 г.

 

Първият глобен за бързо каране е британецът Уолтър Ардорд в Кент. Той си позволил да превиши допустимата скорост четири пъти, като кара с 12 км/ч. В закона през 1896 година е записано, че автомобилите не могат да се движат с повече от 3 км/ч. Глобата е на стойност един шилинг.

Tesla Model Y е бестселърът на пазара

Tesla Model Y е най-продаваният автомобил в света към 2023 г.! Това е наистина вълнуващо, тъй като за първи път това се случва на електрическа кола.

Шофьорите прекарват 8 месеца от живота си в задръстване

Един от нашите най-потискащи факти е, че шофьорите прекарват около осем месеца от живота си в чакане в задръстването. Това са данни за Великобритания, но и другаде в развития свят нещата не стоят кой знае колко по-добре. С увеличаване на броя на превозните средства и задръстванията по пътищата, това не е изненадващо.

Сивото е любимият цвят

Според информациите сивото е най-популярният цвят за автомобил и в Германия, и в Обединеното кралство. През последните 5 години сивият цвят е фаворит сред купувачите на автомобили и през 2022 г. над 1/4 от шофьорите го избират за новата си кола.

Типичната кола прекарва 95% от живота си паркирана

Средно един автомобил прекарва 95% от живота си паркиран. Само в 5% от времето колата е в движение.

С кола бихте стигнали до Луната за месец

Ако карате право нагоре към Луната и пътувате с постоянна скорост от 100 км/ч, ще стигнете до нея за по-малко от месец! Стига, разбира се, да имаше прокаран път… Но иначе дистанция от 300,000 км не е никакъв проблем за съвременен автомобил.

9 от всеки 10 електромобила са на лизинг

Последните информации показват, че 90% от покупките на нови електромобили се финансират от банки или други финанови институции. Електрическите автомобили могат да имат по-висока покупна цена поради използваната модерна технология и повече шофьори избират въшно финансиране за електрическа кола заради невъзможността си да закупят такава направо.

Изобретателят на круиз-контрола е сляп

Круиз-контролът е много популярна технология, използвана в повечето съвременни автомобили. Но всъщност той е изобретен от слепец. Ралф Тиътър (вдясно на снимката) създава „Спидостат“ през 1948 г., който по-късно стана по-известен като круиз контрол.

Жена изобретява чистачките

Когато са създадени автомобилите, никой не е мислил за опасностите от шофирането в дъжд. Шофьорът спира и избърсва водата, което е неудобно, а и опасно. Един ден, след като й писва непрекъснато да спира заради дъжда, на Мери Андерсън й хрумва брилянтната идея за чистачките на предното стъкло.

Първото електрическо превозно средство е създадено през 1832 г.

Робърт Андерсън е шотландски изобретател, който разработва карета, задвижвана от незареждаеми първични захранващи клетки. Това става още през 1832 г.

Най-продаваната кола за всички времена е Toyota Corolla

Toyota Corolla е най-продаваната кола на всички времена, с повече от 50 милиона пласирани екземпляра от 1966 г. насам. Японският модел е популярен по цял свят, като всяка година успява да привлече голям брой купувачи.

Престъпление е да караш кола с мръсни номера

Шофьорите, чийто регистрационен номер е замърсен и не се вижда, могат да получат солидна глоба в различни държави. Най-голяма е санкцията в Сингапур – 10 001 долара и лишаване от свобода за 3 месеца.

Най-голямата глоба за превишена скорост е 209 000 евро

Огромната глоба за превишена скорост е за швейцарски шофьор, хванат да кара със 137 км/ч в зона от 80 км/ч в село близо до Санкт Гален през януари 2010 г. В Швейцария глобите за превишена скорост са пропорционални на доходите на шофьорите. Този мъж шофира червено Ferrari Testarossa, а финансовото му състояние е 16 милиона евро.

Световният рекорд за най-голям пробег на автомобила е 4 890 993 км

Американец на име Ърв Гордън, който притежава Volvo 1800S от 1966 г., успява да измине почти 5 милиона км до 2014 г. Това се равнява на почти 120 обиколки на Земята.

Дубай има най-бързите полицейски коли в света

Не е изненада, че Дубай попадна в Книгата на рекордите Гинес за най-бързите полицейски коли в света. В автопарка на местните органи на реда има редица забележителни авточобили, сред които и Bugatti Veyron. Хиперколата има W16 двигател с 1000 к.с., развива 407 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди.

В Швейцария тръшването на врата на кола след 22 часа е незаконно

Странно звучащото правило има смисъл, тъй като този закон се прилага след 22:00 часа и забранява да се безпокоят хората, които вече си почиват. Нарушителите се глобяват, а отскоро подобно забрана беше приета и в някои градове в Германия.

В САЩ на всеки 45 секунди се краде кола!

Статистиката за откраднатите коли от годишния доклад на Националното бюро за застрахователни престъпления (NICB) посочва, че на всеки 45 секунди в САЩ се краде по една кола. Това прави малко под милион кражби на година./ Инвестор