Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългария17% у нас изобщо не отопляват домовете си. Как ще борим енергийната...

17% у нас изобщо не отопляват домовете си. Как ще борим енергийната бедност?

Предстои да се създадат фондове, които могат да подпомагат най-уязвимите домакинства

38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от домовете си, а 17% изобщо не ги отопляват.

Това сочи проучване на WWF – България, направено с онлайн панел.

Ние сме с едно от най-високите нива на енергийна бедност, каза в предаването “Хоризонт до обед” Теодора Пенева, старши експерт “Климат и енергия” в екологичната организация. Близо 2 830 000 души у нас са с доходи под 722 лева през 2021 г., позова се тя на европейски данни.

Много от домакинствата ползват близо 12 кубика дърва, тази година отоплението с дърва е нараснало, което води до още по-голямо обедняване заради двойното вдигане на цените. Около половината от домакинствата, участвали в проучването, са инвестирали в изолация на стени и прозорци, а една четвърт виждат електроенергията като възможна алтернатива на дървата за огрев.

В началото на 2024 г. предстои да се създаде декарботизационния фонд с приходи от търговия с емисии в индустрията и сектор Енергетика, съобщи Теодора Пенева.

“Ние настояваме да има специален компонент за домакинства в този фонд, въпреки че приходите са изцяло от бизнеса и от индустрията. Има възможност да се използва частично и да се използва частично и за подкрепа на домакинствата”, отбеляза Пенева в предаването “Хоризонт до обед”.

Социалният климатичен фонд ще заработи от 2026 г. и ще бъде насочен към най-уязвимите и енергийно бедни домакинства, но също и към най-уязвимите потребители на транспорт и микропредприятия. При него финансирането от местни източници ще е само 25 на сто, останалите приходи ще идват от евросредства.

До момента не сме имали нито една програма за подпомагане с бенефециент индивидуални къщи, а голяма част от населението живее именно в такива, изтъкна експертът относно мерките за енергийна ефективност.

Програмата за соларни инсталации в момента не е насочена към енергийно бедните домакинства, защото изискват съфинансиране, уточни Теодора Пенева. Освен това се изисква и дигитален достъп за подаване на документацията.

В момента липсата на подкрепа за енергийно бедните домакинства е поради неустановената дефиниция, поясни тя. По думите ѝ, “много изоставаме”.

“При нас близо 3% от сградите са цялостно санирани.”

Освен това, повечето направени изолации у нас са правени с по-малка дебелина спрямо сегашните стандарти. Другите държави от ЕС са с около 25% санирани сгради.

Трябва да се развиват безлихвени или нисколихвени кредити за енергийна ефективност от търговските банки, добави експертът от WWF – България.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. /БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular