Wednesday, July 3, 2024
HomeРегионДупница17-годишният дупничанин Александър Савов спечели първо място на исторически конкурс с реферат...

17-годишният дупничанин Александър Савов спечели първо място на исторически конкурс с реферат за Симеон Велики

Възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури със статут на лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (НГДЕК) от Дупница е награден за отлично представяне на престижен конкурс с историческа тематика. Единайсетокласникът Александър Савов е получил отлична оценка 6.00 и специална награда в Петото издание на националния ученически конкурс „Пространство и време”, организиран от Академията за лидери при Историческия факултет.

Дупничанинът е спечелил журито с реферата си „Средновековна България – между меча и дипломацията”. Това е поредният успех на Александър Савов в историческата област, отбелязват от учебното заведение.

„Темата на реферата „Средновековна България – между меча и дипломацията” беше зададена от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Като византийски възпитаник  Симеон Велики прилага византийските възгледи за външна политика. През цялото време на управлението си той преплита личния с държавния интерес, като амбицията му е завладяването на Константинопол. Тази идея тръгва още от времето на Крум, при наследниците му отмира, но Симеон я възражда”, разказа накратко за разработката си Александър Савов.

Савов е убеден, че България трябва да се управлява така, както е управлявал Симеон Велики. Отбеляза, че този български владетел е един от най-зачитаните от него исторически личности, наред с император Карл V, управлявал Свещената Римска империя  през 16-и век, и канцлера на Германската империя от 19-и век Ото фон Бисмарк.

Александър Савов е бивш възпитаник на Основно училище „Евлоги Георгиев” в Дупница, където е учил до 7-и клас. Историята го увлича още в четвърти-пети клас, по думите му съвсем случайно. Приет е в НГДЕК без приемен изпит, след като през 2017 г. печели първо място на национална ученическа олимпиада по история. Наградата, която предстои да му бъде връчена сега, ще бъдат книги на историци от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и грамота.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular