200 начинаещи се качиха за първи път на ски в Световния ден на снега на Боровец

  • Ски легендата Петър Попангелов дава ценни съвети и награди на най-бързите момичета и момчета

За девета поредна година Боровец отпразнува Световния ден на снега. Денят на снега стартира точно в 10 ч., с първите за деня безплатни уроци по ски и сноуборд с инструкторите на местно ски училище. Близо 200 начинаещи направиха своите първи стъпки в зимните спортове с ентусиазъм да се върнат много скоро отново на пистите. Най-ранобудните малчугани се докоснаха до магията на ските в детския парк “Борокидс”, който специално за празника беше на символична цена от 1 лв.  Специално за празника и цената на лифт картата за всички съоръжения за деца бе само от 1 лв. Точно в 11 ч. дойде време по-опитните малки скиори да премерят сили на специално изграденото слалом трасе.

Над 30 момичета и момчета на възраст до 13 г. се включиха в слалома, а на финиша ги очакваше българската ски легенда Петър Попангелов с ценни съвети. Легендарният шампион награди и най-бързите момичета и момчета със специални награди. След слалома всички деца получиха дипломи за участие, специално подписани от шампиона. Към празника традиционно се присъедини и екипът на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), които направиха демонстрации по лавинна безопасност в горичката при влек “Рила”. Децата научиха как да останат в безопасност в планината, как се използват лавинни уреди и се впуснаха в “Търсенето на съкровища”, докато научаваха как се търси човек, затрупан от лавина. По-късно през деня аниматори бяха подготвили редица забавни игри за малчуганите като дърпане с шейни, стрелба със снежни топки и други. Доброто настроение беше подсигурено от музикалната сцена.

Празникът за Деня на снега е част от инициативата на Международната федерация по ски, която тази година се провежда в 45 страни с цел да разкрие магията и ползите на белите спортове на хиляди деца по целия свят.